Katwijk ligt voor op schema

Marciano Mengerink had met twee doelpunten een groot aandeel in de zege van Katwijk. © Orange Pictures

Hielke Biemond
Spakenburg

Dick Schreuder is niet de man van de boute uitspraken. Ook na de zege op IJsselmeervogels beweerde de Katwijk-trainer met droge ogen blij te zijn met winst op een concurrent en puntenverlies van Scheveningen en Rijnsburgse Boys, ook al kandidaten voor een top7-notering.

Die plek bij de eerste zeven volstaat immers voor plaatsing voor de tweede divisie, een niveau waar een club met de allure van Katwijk straks absoluut thuishoort. Geen voetballer speelt echter voor een vijfde of zesde plaats, weet echter ook aanvoerder Robbert Susan. ,,Natuurlijk niet. Ik wil elk jaar kampioen worden. Dat had ik als F’je al en dat heb ik nog steeds.’’

Susan was zaterdag één van de vier spelers in de basiself die het allemaal meemaakte: the rise (de titel in 2013) and fall (het daaropvolgende rampjaar, waarin het als regerend landskampioen degradeerde) onder Cees Bruinink.

Gevolgd door de wederopstanding onder Schreuder, afgelopen seizoen, waarin de oranjehemden met overmacht kampioen werden van de hoofdklasse B. ,,Bewogen jaren. En natuurlijk zou de titel het cirkeltje rond maken. Maar ik laat me niet verleiden tot gewaagde uitspraken. Voor de club is de stap omhoog gewoon heel belangrijk. Dat is en blijft het doel.’’

Titelkandidaat

Hoezeer spelers en staf er ook voor weglopen: dat Katwijk ook ’gewoon’ een voorname titelkandidaat is, bewees het zaterdag eens temeer. Hoe bewonderenswaardig de wijze waarop het geplaagde IJsselmeervogels de bezoekers haar wil probeerde op te leggen ook was, de onmacht droop er van af. Waar de gevallen grootmacht voor rust ijverig ten aanval trok, sloeg Katwijk met de zakelijkheid van een aanstaand kampioen drie keer genadeloos hard toe.

Tussendoor faalde Fred Benson nog jammerlijk vanaf elf meter, terwijl een andere oud-prof, Gerson Sheotahul, de Spakenburgse openingstreffer eerder al geannuleerd zag worden vanwege buitenspel. Kort na rust deden de Rooien alsnog iets terug, maar de aansluitende 2-3 liet te lang op zich wachten, waardoor het voor Katwijk pas in de ultieme slotfase nog echt even benauwd werd.

Topscorer

Met alweer zijn vijftiende van het seizoen vergrootte Mengerink, die ondanks de nodige interesse van buitenaf voor twee seizoenen bijtekende, daarin echter zijn voorsprong als topscorer van de topklasse.

Door de zeperd van Kozakken Boys bij Hardenberg (4-1) is Katwijk de titelverdediger en koploper tot op een punt genaderd. Het passeerde bovendien Spakenburg, dat bij Scheveningen niet verder kwam dan 1-1. Met 32 uit 16 heeft Schreuder met zijn ploeg een aardige buffer opgebouwd voor wat betreft promotie. Het gat met Rijnsburgse Boys, dat achtste staat, bedraagt al twaalf punten. ,,We liggen voor op schema ja.’’

Katwijk: Koroglu; Hamdi, Van Noord, Stam, Van Dam (90+1. Bolk); Aalders, De Loor (56. Sanchez Angulo), Susan; Plat, Mengerink, Van Oijen (86. Strojil).

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.