Haken en ogen bij bouwplan Aarplein

Erna Straatsmae.straatsma@hollandmediacombinatie.nl
Alphen aan den Rijn

Medio juni wordt duidelijk of bebouwing van het Aarplein in Alphen aan den Rijn economisch haalbaar is.

Bouwbedrijf Thunnissen Ontwikkeling gaat met de gemeente in overleg over gevarieerde woningbouw in combinatie met een groot evenementenplein plus 180 parkeerplaatsen.

De gemeente wil het Aarplein omvormen tot een ’centrumstedelijk woonmilieu’, met dure huizen en hoogwaardige architectuur. De huizen moeten aan de buitenkant van het plein komen. Op het midden moet voldoende ruimte overblijven voor een evenementenplein en parkeerplaatsen.

Twee bedrijven hadden interesse in het project, SBB en Thunnissen, maar konden allebei niet uit de voeten met alle wensen van de gemeente. Ze dienden plannen in die niet voorzagen in voldoende open ruimte voor parkeerplaatsen en evenementen. ’De gevraagde omvang van het plein staat op gespannen voet met de gevraagde stedelijkheid’, aldus burgemeester en wethouders.

Thunnissen Ontwikkeling is uit de twee inzendingen gekozen om verder mee te praten. Een ’kwalitatieve uitwerking’ is volgens B en W nodig om te voldoen aan alle gemeentelijke eisen.

Wethouder Gerard van As (centrumontwikkeling) is optimistisch over een goede afloop. „Ik denk niet dat het zo ver hoeft te komen dat we onze plannen niet tot uitvoering kunnen brengen. Maar er moet wel het nodige veranderen in het plan. De grootte van het plein is niet zoals we willen. En we willen voldoende parkeerplaatsen aan die kant van het stadshart houden.’’

Het ’charmantere’ plan van SBB had de voorkeur van de omwonenden en is ook volgens de gemeente ’inhoudelijk’ beter, maar het college kiest onder meer om financiële redenen voor Thunnissen. Het plan Thunnissen voorziet in 82 woningen, dat van SBB voorzag in 107 woningen.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.