Debuut Kim Vermaas in mannen eredivisie: ’Je krijgt wel eens een bal om je oren’

Kim Vermaas: ,,Het EK heeft erin gehakt.’’

Kim Vermaas: ,,Het EK heeft erin gehakt.’’© Foto Hielco Kuipers

Tessa de Wekker
Leiden

Even lijkt Kim Vermaas meteen te gaan stunten tijdens haar debuut in de mannen 0eredivisie. Ze heeft zojuist de eerste game met 11-2 gewonnen van Stephan Tromer van Taverzo. Ook in de tweede game is de tafeltennisster van Scylla uitstekend op weg. ,,Toen maakte ik te veel fouten’’, vertelt ze na afloop. Tromer trekt de partij met 3-1 naar zich toe.

Een week geleden pakte Vermaas met het Nederlands team verrassend brons op het EK voor landenteams. Voorafgaand aan de eerste ’Super Sunday’ bij Scylla (zowel het eerste mannen- als vrouwenteam speelt thuis op deze dagen) werd ze voor haar prestatie gehuldigd door de Leidse sportwethouder Paul Dirkse. ,,Ik heb heel veel leuke reacties gekregen”, vertelt Vermaas.

Groeps-app

,,We hebben een groeps-app met veel mensen van Scylla en ik kreeg echt heel veel berichtjes. Ook tijdens het EK al. Leuk dat mijn club zo mee heeft geleefd.”

Eenmaal thuis kwam de vermoeidheid eruit bij de 21-jarige Voorschotense. „Het EK was best wel zwaar. Zo’n toernooi hakt erin’’, blikt Vermaas terug. ,,Daar had ik dat niet eens zo door, maar toen ik thuis kwam voelde ik me moe en niet lekker. Niet eens vanwege de vele wedstrijden. Ik heb maar vijf individuele partijen gespeeld. Maar elke keer doe je wel een warming-up van anderhalf uur. Dat en alles eromheen maakt het vermoeiend. Ik had een keer om zes uur in de ochtend dopingcontrole bijvoorbeeld.’’

Uitstellen

Vanwege het EK wilde Vermaas haar debuut in de eredivisie bij de mannen dan ook even uitstellen. Ze moet toch aan de bak tegen het Zoetermeerse Taverzo, dat in het voorjaar voor de vijfde maal op rij de landstitel veroverde. Merijn de Bruin heeft last van een spierscheuring en kan niet spelen.

Last van zenuwen heeft Vermaas niet. ,,Het is mijn eigen club, het voelt vertrouwd’’, vertelt ze. Ook het feit dat er aan de overkant van de tafel een man staat, is niet nieuw voor de speelster. Al vanaf de jeugd speelt ze regelmatig tegen jongens. Ze traint met mannen en de afgelopen jaren speelde ze al in het tweede van Scylla, dat eerste divisie speelde. ,,Maar eredivisie is wel een tandje hoger. Dat is ook de bedoeling. Ik wil veel leren en goede wedstrijden spelen.”

Mooi rijtje

Vermaas is niet de eerste vrouw in de Nederlandse mannen eredivisie. Speelsters als Bettine Vriesekoop, Li Jiao en Britt Eerland (vorige week teamgenote van Vermaas op het EK) gingen haar voor. ,,Een mooi rijtje om in te staan. Best wel bijzonder”, zegt Vermaas. Zes jaar geleden kostte het Eerland nog veel moeite om dispensatie te krijgen om op het hoogste niveau bij de mannen te mogen spelen. Vermaas kreeg snel toestemming. Een goede zaak, vindt Sven Groot, teammanager van Taverzo. ,,Voor de ontwikkeling van Kim is het veel beter. Bij de vrouwen is er maar een aantal wedstrijden per jaar waar ze wat aan heeft. Voor de rest is er voor haar geen uitdaging. Daar leert ze niets van.’’

Ruud van Graafeiland, coach van de Zoetermeerse club, is het met hem eens. ,,Dat een speelster als Kim bij de mannen speelt, is goed voor de ontwikkeling van het Nederlandse vrouwentafeltennis. Dat moet je omarmen. Li Jiao heeft in het verleden drie jaar bij ons gespeeld, ook bij de mannen. Toen speelde hetzelfde.”

Dat zijn spelers het lastig vinden om tegen een ’meisje’ te spelen, is hun probleem, vindt hij. ,,Daar moeten ze maar mee leren omgaan. Maar je kunt ze tienduizend keer vertellen dat het niet uitmaakt tegen wie ze spelen, het zit toch in hun hoofd.” Dat merkt Vermaas ook nog steeds, elke keer weer als ze tegen een man speelt. „Ze willen echt niet verliezen van een meisje.”

Ook haar eerste tegenstander deze zondag, Stephan Tromer, heeft daar last van. Na de dik verloren eerste game foetert hij vooral op zichzelf. Daarna herpakt hij zich toch. Vermaas: ,,Als ik ook de tweede game gewonnen had, was het voor hem mentaal wel moeilijk geworden.”

Goede dag

Ook haar tweede wedstrijd verliest Vermaas met 3-1. Scylla gaat er met 5-1 aan, Gerard Bakker jr. redt de eer tegen Tromer (3-2). Toch heeft Vermaas een goede dag gehad, vindt ze. „Ik speel deze wedstrijden om te leren. Op dit niveau kun je je geen mindere bal permitteren. Die krijg je dan hard om je oren.’’

Dat geldt trouwens ook andersom, zegt Groot. ,,Ook die mannen moeten voluit spelen. Kim is goed genoeg om een mindere bal meteen af te straffen. Ze hoort echt thuis in de eredivisie.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.