Leiden Institute for Area Studies in de greep van angst

Frank Pieke.
© Archief
Leiden

Het Leiden Institute for Area Studies (LIAS) is in de greep van de angst. Een groepje van vijf à zes hoogleraren en enkele universitair docenten intimideren hun meerderen en behandelen ondergeschikten neerbuigend.

Na hoogoplopende conflicten is het managementteam van het LIAS opgestapt. Wetenschappelijk directeur Frank Pieke, die het nog het langst vol hield, gaf er begin september de brui aan.

(Lees hier: Pesten, zwartmaken, intimideren bij Leiden Institute for Area Studies)

Toen hij zijn collega-hoogleraren voorhield dat zij ’allemaal ook gewoon werknemers zijn’ werd hij naar eigen zeggen ’uitgelachen, uitgejouwd en weggehoond’.

Binnen de faculteit der Geesteswetenschappen en bij het College van Bestuur van de Universiteit Leiden was het bestaan van de angstcultuur al sinds het voorjaar bekend, nadat directeur Pieke er met decaan Mark Rutgers van de faculteit Geesteswetenschappen en met rector magnificus Carel Stolker over sprak.

Afgelopen voorjaar stelde het LIAS zelf onderzoeker Lydia Helwig Nazarowa aan om een rapport te schrijven over de omgangsvormen in het instituut.

Angstcultuur

Nadat het managementteam was opgestapt, nam de faculteit der Geesteswetenschappen de opdracht over. Het rapport van Nazarowa is echter nooit openbaar gemaakt, blijkt uit een artikel in het universitaire weekblad Mare, dat de kwestie deze week naar buiten bracht.

Eerder dit jaar werd bekend dat drie hoogleraren decennialang een angstcultuur hadden gecreëerd in het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden. Hieraan kon alleen een einde worden gemaakt door deze hoogleraren op non-actief te stellen.

Bij het LIAS was de angstcultuur nog niet zo diep geworteld, zegt Pieke in een reactie. ,,Maar als deze cultuur zich tien jaar ongestoord zou kunnen blijven ontwikkelen, was het daar wel op uitgedraaid.’’

Hoogleraar vaderlandse geschiedenis Henk te Velde neemt ad interim de functie van wetenschappelijk directeur waar.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.