Captain LSG: 'Ik denk dat ik de kerst niet haal'

Hielke Biemond
Leiden

Het Leidsch Schaakgenootschap (LSG) verloor ook zijn tweede wedstrijd in de landelijke meesterklasse. In het Leidse denksportcentrum werd met 3½-6½ verloren van HMC Calder.

De ploeg uit Den Bosch kwam naar Leiden met drie jonge Nederlandse grootmeesters en bleek een maatje te groot voor de Leidse equipe. Nog voor de eerste tijdcontrole keek LSG al tegen een bijna onoverbrugbare 1-4 achterstand aan.

,,De wedstrijd was vooraf gekenschetst als een close match en dat leek het aanvankelijk ook te gaan worden, maar gezien het eindresultaat denk ik dat ik de kerst niet haal als captain’’, aldus LSG teamleider Wim Zwinkels.

Arthur Pijpers verloor van Belgisch kampioen Geert Vanderstricht. Ook invaller Martin Roobol en Mark van der Werf beten in het stof. Grootmeester Benjamin Bok had zich voorbereid op Leidse troef grootmeester Predrag Nikolic, maar kreeg van der Werf als tegenstander. Aangezien de LSG’er een vergelijkbare speelwijze hanteert, klopte Boks voorbereiding toch en won hij.

Alleen Edwin van Haastert en Nikolic konden in de beginfase een half punt boeken. De jonge grootmeester Robin Swinkels dacht dat hij geruisloos van het bord zou worden gedrukt door Nikolic, maar ontsnapte met een eeuwig schaakvariant naar remise.

Met goede stellingen van Eelke Wiersma, Rudy van Wessel en Jan Sprenger leek er een gelijkspel op het scorebord te komen, maar nadat Van Wessel een verliezende zet op zijn bord toverde - ’dit was mijn zet van de dag’ - kwam de stand op 1-5 en was een matchpunt ver weg.

Aan de resterende vier borden werd nog fraai 2½ bordpunt genoteerd hetgeen de stand een beter aanzien gaf, maar desondanks verlies betekende.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.