Kampioenschap zonder zenuwen voor Lugdunum

Lugdunum viert het kampioenschap van de derde klasse.© Foto Orange Pictures/Willem Jan Dijkdrent

Tom Mentink
Leiden

Van kampioensspanning had Lugdunum zaterdag geen last. Iedereen wist dat de Leidenaars de titel in de derde klasse zouden binnenslepen tegen buurman LSVV ’70 en het gebeurde ook. Al had Lugdunum achteraf gezien zelf niet eens hoeven winnen om kampioen te worden, omdat de achtervolgende teams verloren.

De overtuiging was er voornamelijk in de eerste helft. Lugdunum nam al snel het heft in handen om daarmee de Leidse studentenploeg niet de mogelijkheid te geven er een wedstrijd van te maken. Binnen twintig minuten schoten Soufiane Boukhidous en Adam Atif hun team naar een 2-0 voorsprong. Daarna leken de mannen van trainers Jan Wansink en Henk de Cler het wel te geloven. Dat bleek ook wel toen routinier Houssin Bezzai tijdens de rust het veld afliep en met een knipoog tegen ras-Leidenaar Aad van der Luit zei: ,,Het is wel spannend, hè’’. Ook in kantine werd de titel al een beetje gevierd met de Hollandse muziek op een hoog volume.

Wc-rollen

Lugdunum - LSVV had niet echt iets weg van een ware kampioenswedstrijd. Natuurlijk hingen er spandoeken, vloog er een beetje vuurwerk de lucht in, waren de gastoeters van stal gehaald en gooiden jeugdleden wc-rollen het veld op als sfeeractie. Maar de spelers van Lugdunum wisten al lang dat zij de titel zouden pakken.

Het voelde niet als een kampioenswedstrijd, ook doordat de kleinere buurman er nooit een echte strijd van kon maken. De aansluitingstreffer van Guus van Kessel diep in de tweede helft viel eigenlijk te laat ,,We weten dat ze gewoon een betere ploeg hebben, maar het is jammer dat ze ons geen punt gunnen’’, baalde LSVV-verdediger Guido Leugering, die met zijn teamgenoten nog vecht tegen degradatie.

De titel werd zodoende een feit voor Lugdunum. Voor het eerst in zeventien jaar spelen de ‘kikkers’ straks weer eens tweede klasse op de zaterdag. Sinds de Leidse vereniging in 1996 besloot een zaterdagtak op te zetten, werd dat niveau een keer bereikt in het seizoen 1999/2000. Ook op de in 2009 verlaten zondag is de tweede klasse iets uit een grijs verleden: in het seizoen 2000/2001 kwam Lugdunum er voor het laatst uit.

Het geeft aan hoe de club in de daaropvolgende periode wegzakte. Voor oud-international Tim de Cler was dat drie jaar geleden ook de reden dat hij met vrienden besloot om Leidsche Boys te verlaten en zijn ‘cluppie’ aan de hand te nemen. ,,De club stond aan de rand van de afgrond. Ze waren net gedegradeerd naar de vierde klasse en het was moeilijk om een selectie rond te krijgen’’, vertelt de 38-jarige middenvelder, die met Lugdunum nog nooit kampioen werd.

In het eerste jaar van de oud-international lukte dat niet in de vierde klasse, toen de Leidenaars als tweede eindigden achter kampioen Hazerswoudse Boys. Via de nacompetitie werd uiteindelijk promotie behaald. ,,Een titel halen is toch waarom ik hier naartoe ben gekomen. Je ziet dat de vereniging weer leeft en dat er bijvoorbeeld nu in de jongste jeugd meer teams zijn dan een aantal jaar geleden.’’

Hoewel De Cler het fysiek misschien steeds lastiger krijgt op een hoger niveau, plakt hij er toch nog een jaartje aan vast. ,,Pijntjes zijn er natuurlijk altijd’’, geeft de aanvoerder aan. ,,Die zijn er om te verbijten. Ik kijk wel hoe het gaat, ook in combinatie met mijn werk. We hebben in ieder geval een prima ploeg voor de tweede klasse en volgens mij blijven de meeste spelers ook.’’

Lugdunum: Wassenaar, Berdai, Brandt, O. Isitir, N. Atif (73. Gajadien), De Cler, Bezzai, C. Isitir, A. Atif (68. Vrede), Boukhidous (80. Matehelumual), Sebrechts.

LSVV ’70: D. Waasdorp, Filippo, Van Ruiten, Leugering, Mulder, Loos, Groenendijk, Baarda (46. Petersen), Stjepanovic (75. De Groot), Jansen (60. Casteel), Van Kessel.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.