Stress is, zoals bijna alles, ook een markt

Diederik de Groot

’Gemiddeld’, luidt de diagnose van de stresstest die ik heb ingevuld.De remedie? ’Gun jezelf wat tijd om te ontspannen en te genieten. Soms is het belangrijk om ’nee’ te kunnen zeggen. Misschien vind je hier suggesties waartoe je je aangesproken voelt’.

Het taalgevoel van deze therapeut is niet bovengemiddeld. Zijn rekenvaardigheid ook niet. Zijn behandeling van stress kost enkele duizenden euro’s per sessie en dat noemt hij ’voor ieders portemonnee bereikbaar’. De garantie dat je voor dat geld van je stress afraakt, krijg je niet. En de ’bijsluiter’ bij de behandeling waarschuwt dat je tijdelijk hoofdpijn, onrust en een euforisch gevoel kunt ervaren.

Met stress is niks mis. Het is de normale reactie van mensen op bedreigende situaties: je bijnierschors maakt cortisol aan, waardoor je energieker en alerter wordt. Klaar om te vechten of te vluchten.

Maar in ons leven zijn kennelijk zo veel bedreigingen, dat mensen veel te vaak stress ervaren. En omgekeerd: wie gestrest is, ziet overal gevaar. Dan krijg je een permanente overdosis cortisol en dat beschadigt de hippocampus, een deel van de hersens dat een belangrijke rol speelt bij leren, onthouden en navigeren.

Je kunt zowat overal stress van krijgen: een scheiding of relatieproblemen, een verhuizing, hoge werkdruk, geldzorgen, werkloosheid, veranderingen in het algemeen, zelfoverschatting, ziekte, een dieet volgen of gepest worden, om er maar een paar te noemen.

Gelukkig ritselt het op internet van de tips om je chronische stress kwijt te raken. Als je die leest, vraag je je af waarom mensen chronisch gestrest naar een burn-out hollen, want ze zijn kinderlijk eenvoudig. Hoewel, ’je verstand op nul zetten en een kwartiertje nergens aan denken’ lijkt me nog best moeilijk. Net als ’leg de lat wat lager’. Maar de tips ’zoek de buitenlucht op’, ’knuffel je dierbare’ en ’lees een boek of tijdschrift’ zijn voor iedereen te doen. Veel water drinken, sporten, in de tuin werken of een middagje shoppen schijnen ook te helpen.

Veel van die sites met tips leiden je uiteindelijk naar een therapie of een training. Die hoeft overigens geen duizenden euro’s te kosten. Voor iets meer dan vier tientjes kun je al deelnemen aan een online cursus Rust in je hoofd, met uitdagende opdrachten en handige tips per sms. De komende weken gaan we er een paar uitproberen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.