Proberen of het past tussen de paaltjes

Annet van Aarsen
Leiden

,,Bruggen genoeg toch, in Leiden?’’, zegt een man van Gebr. Schouls. Hij heeft net een paar rare palen in het water bij de Houtmarkt gezet, met verkeersborden als schoteltjes er bovenop. En nee, bruggen zijn er nog niet genoeg.

Dit is namelijk de plek waar in de toekomst een van de nieuwe bruggen voor het Singelpark moet komen, de brug die het Huigpark met het Blekerspark verbindt. De palen in het water staan op de plek waar straks het remmingwerk van de brug komt. Tenminste: als blijkt dat de Leidse rondvaartboten met dit nieuwe ’obstakel’ nog steeds makkelijk de bocht kunnen nemen, vanaf de Oude Herengracht de Herensingel op en andersom. Als het niet zou passen, moest mogelijk het ontwerp worden aangepast.

Proefvaren dus. De Leidse Rederij was donderdag de eerste rondvaartorganisatie die de ’hindernis’ nam. Met de Welvaart (12,5 meter) gaat het makkelijk, via de binnenbocht.

Maar er varen grotere rondvaartboten op de Leidse wateren. De grootste van Rederij Rembrandt is zo’n zestien meter. Een zwaar schip is het ook, eentje die flink doordrukt. Na de eerste poging staan de paaltjes in de buitenbocht scheef. ,,Wat ze hebben uitgezet, haal ik niet’’, zegt Paul Groenen van de rederij. ,,De bedoeling is dat ik in één keer de bocht moet kunnen nemen, maar dat kan zo niet.’’ Hij denkt dat het remmingwerk dichter bij de brugpijlers geplaatst zou kunnen worden om ruimte te winnen. Deze route zit niet in zijn vaste rondje, maar als hij een langere vaart heeft, komt hij hier wél.

Ernest Pelders van Vrienden van het Singelpark is bij Groenen aan boord gestapt. ,,Goed dat hij meegedaan heeft aan deze proef’’, zegt hij. ,,Dit is een aandachtspunt, maar eentje die uiteindelijk goed gaat komen. Ik weet het zeker.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.