3D-printen kan uitkomst zijn voor biotech

Rieuwert Hoppes met een proefje voor een deksel van een reactorvat.

Rieuwert Hoppes met een proefje voor een deksel van een reactorvat.© Foto Leidsch Dagblad

Wilfred Simons
Leiden

Zijn eerste klant heeft hij al binnen. Voor biotechbedrijf Astellas ontwerpt en maakt de Leidse medisch bioloog Rieuwert Hoppes (37) een deksel voor een reactorvaatje, dat de originele leverancier niet meer levert. Dat doet hij met behulp van 3D-printers. Die maken het mogelijk om snel onderdelen te produceren voor machines die de Leidse biotechbedrijven gebruiken voor onderzoek en productie.

Tot voor kort werkte Hoppes als senior manufacturing associate voor het Leidse biotechbedrijf Janssen Biologics, op een flexibel contract. Daar hield hij zich bezig met de zogeheten validatie van nieuwe machines in het bedrijf. Biotechbedrijven willen precies weten hoe de machines werken die zij gebruiken. Ze worden eerst uitgebreid getest, en dat geldt ook voor de software waarmee de machines worden bediend. „De bedrijven zijn zich erg bewust van het feit dat zij producten maken, die worden ingespoten in levende mensen. Bij de geringste onzekerheid gaat een batch medicijnen zo de prullenbak in.” Voor onderzoek en productie bestaan dan ook uitgebreide protocollen, die heel precies worden gevolgd.

Conservatief

Nadat Hoppes na een recente reorganisatie bij Janssen Biologics geen nieuw contract kreeg, besloot hij voor zichzelf te beginnen. De biotech is een innovatieve bedrijfstak, maar paradoxaal genoeg in sommige opzichten ook heel conservatief. Juist omdat elke verandering en vernieuwing uitgebreid verantwoord en getest moet worden, houden fabrikanten graag vast aan bewezen, vertrouwde technieken. Zo houden ze de productie op peil en halen ze maximaal rendement uit eerder gedane investeringen. „Er staan in de Leidse biotechbedrijven gloednieuwe machines, maar ook heel wat oude bessies”, zegt Hoppes. Die willen ze graag aan gang houden, maar dat wordt lastig als de fabrikanten geen vervanging meer leveren voor kapotte onderdelen.

Vanuit zijn achtergrond bij Janssen verdiepte Hoppes zich al langer in de mogelijkheden van 3D-printing. De techniek ontwikkelt zich snel. „Je kunt met allerlei materialen printen, van chocola tot goud.” Hoppes is gefascineerd door het plastic Ultem, dat heel geschikt is voor gebruik in de biotech. Het is hitte- en vlambestendig, kan goed tegen oplosmiddelen en er valt precies mee te werken. „In een 3D-printer kunnen we gaatjes en schroefdraden tot op de millimeter nauwkeurig meeprinten.”

In de machines waarmee geneesmiddelen worden geproduceerd, slijten vooral deksels, pluggen, ringen, koppelstukken en aansluitingen voor slangen snel. De meeste bedrijven hebben zelf reparatiewerkplaatsen, ’maar daar maken ze geen complexe onderdelen’. „In sommige gevallen wordt de Leidse Instrumentmakersschool gevraagd om een onderdeel te maken. Dat doen ze graag, maar daar is de school natuurlijk niet voor.”

De Leidenaar werkt bij de productie van de onderdelen samen met een partner in Delft, die een bedrijf in precision engineering heeft. Hoppes streeft uiteindelijk wel naar een eigen productiehal, met eigen operators die verschillende 3D-printers kunnen bedienen. Maar dat ligt nog ver in de toekomst. „Een metaal-3D-printer kan wel een miljoen euro kosten.”

Donderdag 26 oktober presenteert Rieuwert Hoppes zijn bedrijf tijdens het Life Sciences Café in Grand Café De Stal, tijdens de maandelijkse borrel van de ondernemers op het Bio Science Park. Belangstellenden kunnen zich voor de borrel aanmelden via: office@lbsp.nl

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.