Qbus verdeelt Leidse politiek

Loman Leefmans
Leiden

'Gooi maar dicht' of 'nee juist niet'. De Leidse politiek is sterk verdeeld over de dreigende sluiting van poppodium Qbus en het aangrenzende Muziekhuis aan de Leidse Middelstegracht. Vanwege een huurachterstand willen burgemeester en wethouders de muzikale twee-eenheid voor het einde van het jaar sluiten.

De VVD, in de persoon van raadslid Margreet van Wijk, heeft er een uitgesproken mening over. ,,Om het draaiende te houden, heeft de gemeente de afgelopen jaren al tonnen gemeenschapsgeld in het Muziekhuis gepompt.

Desondanks lukt het niet om de exploitatie rond te krijgen. Opnieuw de portemonnee trekken, is wat de VVD betreft geen optie. Als niet lukt om de huurachterstand snel in te lopen, dan zullen ze het gehuurde pand moeten verlaten. Natuurlijk is dit voor de betrokken mensen een hard gelag, dat begrijpen we. Maar voor het cultuuraanbod hoeft het geen probleem te zijn; de programmering kan worden ondergebracht in De Nobel.''

Dubbele agenda

De ChristenUnie vermoedt een dubbele agenda steekt achter de strenge houding van het stadsbestuur. Als de stad miljoenen uitgeeft aan het nieuwe, grote muziekcentrum De Nobel bij de Lammermarkt, dan is het niet handig als er elders in de stad nog een klein, intiem en concurrerend popzaaltje overblijft.

Zeker niet als dat centrum ook nog een huurachterstand heeft van enkele tienduizenden euro's. ,,Wrang voor Qbus natuurlijk dat de gemeente vele malen meer subsidie geeft aan de peperdure nieuwe De Nobel'', aldus CU-raadslid Mart Keuning.

Lawaai

Woordvoerder Hans Polanen van Qbus liet eerder in deze krant optekenen dat het juist gemeentelijke maatregelen zijn die een gezonde exploitatie in de weg staan. Om buurtbewoners tegemoet te komen, is enkele jaren geleden besloten dat Qbus en Muziekhuis niet al te veel lawaai mogen maken en al vroeg de deuren moeten sluiten. Dat heeft gevolgen voor bezoekersaantallen en baromzet.

De SP wil de kwestie grondig onderzoeken, en eist van het gemeentebestuur dat er voorlopig geen onomkeerbare beslissingen worden genomen.

De Partij voor de Dieren schaart zich als enige nu al voor honderd procent achter Qbus en het Muziekhuis.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.