Fietsfabriek zet in op duizend tweewielers

Fietsfabriek zet in op duizend tweewielers
Leiden

De Leidse firma Easyfiets opent begin april een ’fietsfabriek’ in een bedrijfsgebouw aan de Nachtegaallaan. Daar, aan de rand van de Vogelwijk, worden oude fietsen opgeknapt, waarna ze geleased of gehuurd kunnen worden. De reparaties worden uitgevoerd door medewerkers van re-integratiebedrijf DZB, die een opleiding tot reparateur krijgen. Ook andere Leidenaars die een opleiding tot fietsenmaker voor ogen hebben, kunnen zich aanmelden.

Easyfiets is via de eigen website een inzamelingsactie begonnen voor het benodigde gereedschap en andere materialen voor de fabriek. Maar ook als het streefbedrag van 50.000 euro niet wordt bereikt, gaat de grote werkplaats open. Dan wordt er op een kleinere schaal begonnen.

Kasper Richmond en Robbert Zuijderwijk begonnen in 2015 de firma naast het terrein van het Stadsparkeerplan aan de Haagweg Daar verhuren en leasen ze sindsdien fietsen die herkenbaar zijn aan rode zadels en handvatten. ’Wel de fiets, geen gezeik’, was het motto, en de prijs bedroeg negen euro per maand (lease) of 9 euro per dag (huur).

Bij de Haagweg groeit het bedrijf uit zijn jasje. Met de opening van de fietsfabriek annex sociale werkplaats, breidt Easyfiets de bedrijvigheid en het hergebruik in Leiden uit. Het streven is om zes werkplaatsen en duizend fietsen per jaar te halen.

Meer nieuws uit Leiden

Keuze van de redactie