ROC Leiden stelt oud-bestuurders aansprakelijk

ROC Leiden Lammenschans, het pand waarop de school bijna stuk liep.

ROC Leiden Lammenschans, het pand waarop de school bijna stuk liep.© Hielco Kuipers

Janneke Dijke
Leiden

ROC Leiden stelt alle voormalig bestuurders en oud-toezichthouders aansprakelijk die verantwoordelijk waren voor de vastgoeddeals. De voormalig bestuurders, actief tussen 2001 en 2011, worden persoonlijk aansprakelijk gesteld voor de geleden schade.

Dat blijkt uit een brief die minister Bussemaker donderdagmiddag aan de Tweede Kamer verzonden heeft.

ROC Leiden heeft twee oud-bestuurders en dertien oud-toezichthouders eind december en begin januari schriftelijk van het voornemen op de hoogte gesteld, meldt Bussemaker. Op dit moment is de mbo-instelling bezig met de voorbereiding van de individuele dagvaardingen. Het opstellen daarvan duurt naar verwachting nog enkele maanden.

ROC Leiden kreeg in december het verzoek van de minister om de oud-bestuurders en -toezichthouders aansprakelijk te stellen. Het bestuur heeft de haalbaarheid laten onderzoeken door advocatenkantoor Teekens/Karstens uit Leiden.

Beste papieren

Ook het ministerie van onderwijs en de Algemene Onderwijsbond hebben de mogelijkheden onderzocht. Uit deze analyses blijkt dat ROC Leiden de beste papieren heeft om degenen aansprakelijk te stellen die verantwoordelijk zijn voor de nieuwbouw. Het ministerie gaat de school hier bij helpen.

ROC Leiden betrok in 2010 een miljoenenpand bij Leiden Lammenschans, en in 2013 een even kostbaar pand bij Leiden Centraal. Met name door de ingewikkelde vastgoeddeals voor Lammenschans kwam de school in ernstige financiële moeilijkheden terecht, waardoor in 2015 een failliet dreigde.

Minister Bussemaker voorkwam dat door een donatie van 40 miljoen euro te doen uit het reguliere mbo-budget. ROC Leiden fuseert in 2017 met het ID College, omdat de school op termijn niet op eigen benen kan blijven staan.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.