Vier jaar cel geëist na brandstichting Katwijk

Maarten Bakker
Den Haag/Katwijk

Het openbaar ministerie eist een celstraf van vier jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, tegen een 31-jarige inwoner van Abbenes. De man wordt verantwoordelijk gehouden voor brandstichting bij een motorhandel aan de Blekerstraat in Katwijk. De verdachte is volgens het OM president van motorclub Alcatraz Wanted, dat een honk zou hebben in Hoofddorp.

De officier van justitie verklaarde dinsdag bij de Haagse rechtbank dat de brandstichting in Katwijk het gevolg is van een vete tussen motorclub The Hells Angels en motorclub The Rogues. De laatstgenoemde zou pogingen doen zich los te maken van de Hells Angels, die dat niet op prijs stellen. Omdat Alcatrez Wanted is gelieerd aan de Hells Angels, zou de Abbenesser zich voor hun karretje hebben laten spannen, zo meent het OM.

Op 25 februari dit jaar heeft de man volgens het OM ’s avonds met behulp van benzine brand gesticht in een Mercedesbusje dat was geparkeerd voor de motorzaak in Katwijk. Een Harley Davidson die in de bus stond, ging ook verloren. De winkel zou een pleisterplaats zijn voor leden van de Rogues.

,,Ik heb niets met motorclubs”, zei de ontkennende Abbenesser dinsdag tijdens de rechtszitting in Den Haag. Hij kwam wel eens in een café in Hoofddorp waar ook leden van Alcatraz Wanted een biertje drinken, maar meer was er niet. Op 25 februari was hij ook niet in Katwijk geweest. ,,Ik ken die plek helemaal niet.”

De politie trof zijn DNA echter aan op handschoenen die na de brand vlakbij de motorzaak zijn gevonden. Ze stonken naar benzine. Ook werd een zendmast in de omgeving aangestraald door een mobiel nummer dat volgens het OM bij de verdachte in gebruik was. Tevens zou zijn auto op de avond van de brand te zijn gesignaleerd in Katwijk en omgeving.

,,Dit vraagt wel om een uitleg”, zei de voorzitter van de Haagse rechtbank. De Abbenesser verklaarde daarop dat zijn auto veelvuldig door andere mensen wordt gebruikt.

Zijn advocaat betwijfelde of er überhaupt wel brand is gesticht bij de motorzaak. ,,Het is goed mogelijk dat een lekkende brandstoftank heeft gezorgd voor de vlammenzee in het busje. De agenten die de brand onderzochten zouden onvoldoende expertise hebben. Het was beter geweest als de brandweer had gekeken naar de oorzaken van de brand’’, aldus de advocaat.

De rechtbank doet uitspraak over twee weken.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.