Teylingereind gaat 'meer met de omgeving doen'

Redactie Leidsch Dagblad
Sassenheim

Na 23 jaar werken in metropool Amsterdam zit Esther Overweter (42) tussen de bollenvelden. De landelijke omgeving bevalt de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van de Sassenheimse justitiële jeugdinrichting (JJI) Teylingereind wel. ,,De relaties met de buitenwereld zijn hier veel overzichtelijker.’’

De voormalige directeur behandelcentra bij Spirit! maakte halverwege september de overstap naar Teylingereind, als opvolger van Roel de Bruijn. Ze was daarvoor onder meer de baas van de JJI Amsterbaken en werkte bij jeugdzorginstelling De Koppeling. Haar loopbaan begon na het doorlopen van de Sociale Academie met diverse banen in de jeugdzorg, pleegzorg en crisishulpverlening voor jongeren.

,,Het is hier heel landelijk’’, zegt ze na bijna honderd dagen in Sassenheim, in haar werkkamer met uitzicht op uitgestrekte velden. De rustige omgeving bevalt goed. ,,De mensen hier zijn nuchter. Heel veel werknemers komen uit de buurt en hebben echt wat met deze jeugdinrichting.’’De kleinschaligheid van Teylingereind bevalt haar ook goed. ,,Teylingereind is een particuliere stichting, waar je meer beleidsvrijheid hebt dan bij een organisatie met meerdere sectoren. Ik zat bij een instelling met 1300 werknemers, hier zijn er 240. Je hebt niet de vreugde, maar ook niet de last van een grote instelling.’’ De reductie van bedden in JJI’s, die staatssecretaris Teeven onlangs aankondigde, treft Teylingereind niet. Teeven wil in 2014 terug van 800 naar 650 plekken, wat veel forensische centra treft. De Sassenheimse instelling behoudt 92 bedden.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.