Studie naar natuurbegraven als alternatief voor woningbouw in Voorschoten

Marieta Kroft
Voorschoten

Voorschoten trekt 25.000 euro uit om te onderzoeken of er een natuurbegraafplaats in het gebied Roosenhorst bij de Kniplaan kan komen. Politici hopen dat het natuurbegraven zoveel geld oplevert, dat er minder huizen hoeven te worden gebouwd.

Toch gingen ze - met grote tegenzin - tijdens een commissievergadering donderdagavond ook akkoord met het voeren van procedures om die woningbouw mogelijk te maken.Het aantrekkelijker maken van de open ruimte tussen Leidschendam en Voorschoten, de zogeheten Duivenvoordecorridor, is een steeds duurder wordend miljoenenproject. De gemeente heeft al een aantal kassen opgekocht en gesloopt. Daarvoor in de plaats komt ruimte voor groen en fiets- en wandelpaden. Voorschoten heeft er eigenlijk geen geld voor, maar er is geen weg meer terug. Nu stoppen zou betekenen dat de gemeente met een strop van 7,5 miljoen euro blijft zitten.De gemeenteraad ging vorig jaar al akkoord met de bouw van dure huizen op 4000 vierkante meter in plaats van 2000. Het verlies zou dan uitkomen op 'slechts' bijna zes ton. Dat is door aangetroffen bodemverontreiniging nu al twee ton meer dan de gemeente vorig jaar begrootte.In de commissievergadering mopperden politici flink op de woningbouw op een plek waar ze dat helemaal niet willen. Een andere plek in het dorp is er echter niet. Potentiële bouwlocaties zijn niet in handen van de gemeente.

Zwarte auto's

Hun hoop is gericht op het natuurbegraven als alternatief voor (een deel) van de woningbouw. Volgens wethouder Bianca Bremer is er draagvlak voor in de omgeving. ,,Het enige waar omwonenden tegenaan hikken is het komen en gaan van zwarte auto's.''Er staat er nog een kas op Voorschotens grondgebied die weg zou moeten. Daar heeft de gemeente voorlopig geen geld voor.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.