Steun voor de Plastic Jager

Annet van Aarsen
Leiden

Hij heeft er niet om gevraagd, maar inmiddels heeft de Leidse Plastic Jager Merijn Tinga ongeveer een derde van de 1500 euro boete voor overtreding van de leerplicht op zijn rekening gestort gekregen.

Schenkingen van Leidenaars, die hem steunen. De kantonrechter legde Tinga de boete op - en een even hoog voorwaardelijk deel - omdat hij van mei tot en met september vorig jaar met zijn partner Bregtje en kinderen Jildou en Fedde op expeditie ging naar de Oostzee. Het was een verrijkende ervaring voor het gezin, dat onderzoek deed naar het probleem van plasticvervuiling.

De kinderen kregen aan boord les, met materiaal dat hun school - de Arcade - had meegegeven. Ze liepen geen achterstand op, zo bleek toen ze zich in oktober weer op school meldden. Maar de leerplichtambtenaar had geen toestemming gegeven voor het van school houden van de kinderen.

Behalve particulieren is de Libertarische Partij, Regio Leiden, op de bres gesprongen voor Tinga. ,,Ik zit zelf ook in het onderwijs. Ik geef les aan het ID College en daarvoor bij het Alberda in Rotterdam’’, zegt voorzitter Quintus Backhuys.

,,Wat mij zo tegenstaat is, dat we in Nederland eigenlijk geen leerplicht hebben, maar aanwezigheidsplicht. Leerlingen die thuis hele bibliotheken uitlezen, maar niet vaak naar school komen, krijgen een probleem met de leerplichtambtenaar. Leerlingen die er wel zijn maar achter in de klas zitten te slapen, niet. Als het om leerplicht gaat, worden in Nederland de doelen en de middelen door elkaar gehaald.’’

Ook de Leidse hoogleraar Jos van den Broek steunt Tinga op persoonlijke titel. ,,Ik denk dat de rechter niet anders kon, die moet naar de wet kijken, maar ik vind die boete jammer vanwege de goede bedoelingen van de Plastic Jagers. Ze hebben echt hun best gedaan om de kinderen goed les te geven.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.