Minder hamburgers, ijs en shoarma in Leiden, tegen de trend in

Loman Leefmans
Leiden/Warmond

Het aantal fastfoodzaken is in de Nederlandse steden met zes procent gestegen in de afgelopen vijf jaar. Leiden wijkt echter sterk af van dat landelijke beeld. Daar is het aantal fastfoodzaken juist met bijna vijf procent teruggelopen.

Dat meldt het Warmondse horeca-adviesbureau Van Spronsen en Partners op basis van een eigen onderzoek.

De landelijke groei in het afgelopen lustrum wordt vooral veroorzaakt door een forse toename van het aantal ijssalons en lunchrooms. Pannenkoekenrestaurants en shoarmazaken zitten eveneens landelijke in de lift.

Recessie

Nederland telde vorig jaar in totaal 10.700 bedrijven die vallen onder het kopje ’fastservicesector’. Omdat de sector wordt gekenmerkt door lage prijzen, heeft de economische recessie juist een positieve invloed gehad, ontdekte Van Spronsen. ’De verwachting is dat de groei de komende jaren gestaag zal doorzetten’.

Leiden geeft echter een heel andere uitkomst te zien. Zo liep nergens anders in Nederland het aantal cafetaria’s zo snel terug als in Leiden: -17 procent. Ook het aantal shoarmazaken, hamburger- en andere ketens voor de snelle hap, gaven in Leiden een min te zien.

Daar staat tegenover dat het aantal lunchrooms en broodjeszaken juist wel bovengemiddeld steeg. Leiden heeft er daar precies dertig van en dat is een kwart meer dan vijf jaar eerder.

Verklaren

Volgens Niek Timmermans van Van Spronsen en Partners is de opvallende terugloop in Leiden te verklaren door het feit dat de stad in 2009, de beginperiode van het onderzoek, al een aanzienlijke ’fastfooddichtheid’ had. ,,De daling duidt op het terugdringen van deze oververtegenwoordiging.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.