Quick Boys: al veel te lang geleden

Het doedelzakgeluid geeft de spelerspresentatie van het nieuwe Quick Boys de sfeer van een herdenking. Foto Orange Pictures/Wim Wobbes

Hielke Biemond
Katwijk

Voor de twaalfde keer sinds het laatste kampioenschap van Quick Boys worden potentiële nieuwe helden voorgesteld aan het publiek op Nieuw Zuid. Een reprise van de gewonnen finale om de landstitel tegen HSC ’21 dient deze zaterdag als afsluiter van de Open Dag. Dat de doedelzakspeler van toen er nu ook weer bij is, op een winderig bijveld voor weinig toeschouwers, geeft het geheel de sfeer van een mistroostige herdenking.

De succestrainer van toen, Gert Aandewiel, heeft als technisch manager een selectie samengesteld die wordt opgezadeld met de loden last van het roemruchte verleden.

Jan Zoutman, de nieuwe trainer, spreekt van ’een slapende reus’. Hij noemt de hoofdklasser in één adem met zijn oude club IJsselmeervogels. ,,Die prachtige prominente positie in het zaterdagvoetbal moet Quick Boys proberen te heroveren.’’

Lijden

De realiteit is dat de Katwijkse club al jaren geen rol van betekenis meer speelt in het topamateurvoetbal en steeds verder achterop raakt. ,,We denken dat we goed zijn, maar dat zijn we niet’’, sprak Maarten Bak, de man die Quick Boys in 2004 naar de landstitel schoot, twee jaar geleden bij zijn roemloze afscheid.

Supporters mogen het lijden graag een tikkeltje cultiveren. Tegelijkertijd leidt het pijnlijke gebrek aan prijzen tot een niet geheel uit te bannen emotiemanagement. Als Zoutman door de gang van het clubgebouw loopt, ziet hij aan de muur zijn rust predikende voorgangers.

Schaars

Tijdens de Open Dag wordt weer duidelijk zichtbaar hoe onlogisch de sportieve bijrol eigenlijk is. Vrije parkeerplaatsen zijn in de wijde omtrek van Nieuw Zuid nog schaarser dan vaantjes van vv Katwijk.

Bezoekers vergapen zich aan de verbouwde businessclub, die is meegegroeid met het uitdijende sponsorbestand. Menig eerstedivisieclub zal er met jaloezie naar kijken. De ruimte heeft door de skyboxachtige uitbouw nog meer grandeur gekregen. En geloof het of niet: twee rijen met verwarmde tribunestoelen. Sommige clubmensen krijgen er een wat ongemakkelijk gevoel bij. Was het op het veld ook maar een keer zo goed verzorgd. Een vaker gehoorde grap onder sponsors: ,,De soep is weer prima, nu het voetbal nog.’’

Optimisme

Dat deze editie van Quick Boys - HSC ’21 de vorige bepaald niet kan doen vergeten, alleen al doordat het hoofdveld nog niet mag worden bespeeld, neemt niet weg dat de 2-1 overwinning op de zondagtopklasser er mag zijn. Quick Boys komt in een sterke tweede helft op gelijke hoogte uit een door Mohamed el Ousrouti benutte strafschop. Vlak voor tijd maakt spits Yordi Teijsse met een prachtige uithaal de 2-1.

Het leidt tot voorzichtig optimisme. Wie weet komt er geen twaalfde verjaardag van de laatste titel. Want over één ding is iedereen het eens bij de vereniging van de duizend meningen: successen moeten weer worden gevierd in plaats van herdacht.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.