59-jarige man aangehouden na besnijdenissen in azc Katwijk

Katwijk

De politie heeft een 59-jarige man uit Almere aangehouden omdat hij zonder papieren besnijdenissen zou hebben uitgevoerd bij zes jonge jongens in het asielzoekerscentrum in Katwijk. Hij deed dat op ’onzorgvuldige wijze’, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

Het OM onderzoekt de kwestie die zich op zondag 24 juli afspeelde in de opvanglocatie aan de 1e Mientlaan. In het asielzoekerscentrum wonen meer dan duizend vluchtelingen.

Hoe de man tijdens de besnijdenissen in het asielzoekerscentrum in Katwijk te werk is gegaan en of hij wel bevoegd was om zo’n ingreep te doen, is nog niet bekend. Duidelijk is wel dat hij slordig handelde.

Zeker één van de zes jongens was er zo slecht aan toe dat hij naar het ziekenhuis in Leiden moest worden gebracht. Het is niet bekend hoe het nu met het kind gaat. Personeel van het gezondheidscentrum op de azc-locatie in Katwijk heeft de politie over het incident ingelicht.

Het OM zoekt uit hoe de man de besnijdenissen in het azc heeft kunnen uitvoeren. Een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zegt in een reactie dat er begeleiders in het asielzoekerscentrum aanwezig zijn, maar dat zij niet alles kunnen zien en horen. Daarnaast mogen bewoners gewoon van het terrein af als ze dat willen. „Er wonen ruim duizend mensen in het azc in Katwijk. Het is geen gevangenis, dus de mensen zijn vrij om te gaan waar ze willen. Wat op een kamer gebeurt is privé”, legt ze uit.

Geen schokkende zaken

In januari dit jaar lichtte de Katwijkse politiechef Peter Koot tijdens een raadscommissie op het gemeentehuis de incidentcijfers met betrekking tot het asielzoekerscentrum in de kustgemeente toe. Daaruit bleek dat in 2015 op 17.650 incidenten in heel de gemeente Katwijk, er 114 waren gekoppeld aan de vluchtelingenopvang. Veelal geen ’schokkende zaken’, benadrukte Koot.

Het ging bijvoorbeeld om een bewoner die onwel was geworden, een overtreding van de Vreemdelingenwet en een verward persoon. De aanhoudingen van 24 asielzoekers in dat jaar, hadden vooral te maken met diefstal, openbaar dronkenschap, verkeerszaken, heling en mishandeling.Bij de politie zijn momenteel geen andere incidenten met betrekking tot besnijdenissen bekend. „Ze zijn er misschien wel, maar daar is dan bij ons geen melding van gedaan”, aldus een woordvoerster.De gemeente Katwijk wil nog niet reageren op het incident dat zich in de kustplaats heeft afgespeeld. ,,We doen geen uitspraken en wachten het politieonderzoek af.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.