Oudgedienden De Zijl: voortaan alleen nog vrienden

De Zijl 8: het oudste waterpoloteam van Nederland.© Foto Mariëlle van Donge

Hielke Biemond
Leiden

Het oudste waterpoloteam van Nederland stopt ermee. De krasse zeventigers van De Zijl Zwemsport 8 spelen zaterdagavond thuis tegen Alkemade de laatste wedstrijd in hun lange, respectabele carrière. Sommigen zijn al zestig jaar teamgenoten.

Toch verwacht coach Thom Joor (71), die vanwege hartklachten al eerder moest stoppen als speler, geen emotionele taferelen. ,,Het merendeel is echt wel aan toe’’, verklaart hij. ,,De jaren gaan tellen en het gaat steeds meer tegenstaan om elke zaterdag vrij te houden voor waterpolo.’’

In competitieverband nemen de Leidenaren het op tegen spelers die hun zoon of kleinzoon kunnen zijn. Het leeftijdsverschil met de afzwaaiende oude garde van De Zijl Zwemsport is gemiddeld veertig tot vijftig jaar. ,,Dat kunnen de meesten van ons niet meer bijbenen’’, merkt Joor.

Uitzondering

Zijn team kreeg in de afgelopen jaren jeugdige aanwas. Die vijftigers maken de wedstrijd, want de zeventigers slagen daar niet meer in. ,,Een aantal moet ik binnen twee minuten alweer wisselen. Dat heeft geen zin meer. Dat weten ze zelf ook.’’

Wim Bergman (76), de oudste speler, vormt de uitzondering op die regel. Fysiek kan hij het opvallend genoeg nog prima aan, alleen is het ook wat hem betreft tijd voor andere dingen.

Van het grijze gezelschap heeft Bergman in zijn beste jaren het hoogst gespeeld. Hij maakt pas sinds 2008 onderdeel uit van dit vriendenteam.

Stamtafel

Dat betekent dat hij zaterdagavond in de afscheidswedstrijd tegen Alkemade, die om 18.45 uur begint, als eerste naar de kant wordt gehaald. De langst dienende spelers, die voortkomen uit de hoofdmacht van de Leidse Golf Brekers (LGB), gaan als laatste het water uit.

Voortaan zijn ze alleen nog vrienden voor het leven. De stamtafel in het clubhuis is niet langer nodig om spanning uit te praten die in het heetst van de strijd is ontstaan.

Slechts één keer volstond die methode niet: in 1994 was het team te gast in het televisieprogramma ’Het Spijt Me’ van Caroline Tensen om een ruzie met de keeper bij te leggen.

,,We gaan nu vaker een biertje pakken in de stad’’, zegt Joor. ,,Een uiltje knappen noemen we dat, in stamcafé De Uyl.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.