Nationale postdocprijs voor archeologe

In een tuin van een woonhuis in Maastricht werden in mei 2004 zeven menselijke skeletten gevonden. Misdrijf of archeologische vondst? De kennis die Hayley Mickleburgh vergaart, kan forensische onderzoekers helpen bij het bepalen van de toedracht.

In een tuin van een woonhuis in Maastricht werden in mei 2004 zeven menselijke skeletten gevonden. Misdrijf of archeologische vondst? De kennis die Hayley Mickleburgh vergaart, kan forensische onderzoekers helpen bij het bepalen van de toedracht.© Foto ANP

Wilfred Simons
Leiden

De Leidse archeologe Hayley Mickleburgh (33) is de eerste winnares van de Nationale Postdocprijs. Zij krijgt 10.000 euro van De Jonge Akademie en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, om vrij te besteden aan onderzoek.

Mickleburgh bestudeert sinds 2013 hoe lijken vergaan en skeletten uit elkaar vallen. Ze is deskundige voor de Landelijke Politieacademie en gastonderzoeker bij de Texas State University in de Verenigde Staten. Hier is een zogeheten body farm, een woestijnachtig terrein waar experts onderzoek doen naar de manier waarop honderd lijken ontbinden. De meeste liggen in de open lucht, andere in ondiepe kuilen of zijn begraven in allerlei posities. Mickleburgh gebruikt voor haar onderzoek methoden uit de archeologie, forensische studies, biologie en biochemie. Zo ontdekte zij dat het schouderblad tijdens de ontbinding veel eerder loslaat dan gedacht; nuttige informatie voor misdaadonderzoekers en voor archeologen die grafrituelen onderzoeken.

Eén van de redenen voor het toekennen van de prijs is het feit dat Mickleburgh haar kennis deelt met een breed publiek. Zo maakte zij, samen met de Universiteit Maastricht, een 3D-animatie van een ontbindend lichaam voor onder meer studenten, onderzoekers en rechercheurs.

De Nationale Postdocprijs is bedoeld voor postdoconderzoekers en universitaire docenten die wetenschappelijk onderzoek doen ’met potentieel grote maatschappelijke impact.’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.