Leidse Glibber: Wie niets wil missen, kan eigenlijk niet meer op vakantie

Marieke de Kok
Leiden

Het is heel raar: het hele jaar bezoek je allerlei evenementen, feestjes, presentaties en openingen en je vindt dat allemaal doodnormaal. Tijdens je vakantie dringt het pas goed tot je door hoeveel er eigenlijk te doen en te beleven is in Leiden. In mijn vakantie lees ik de krant digitaal en zie wat ik dan allemaal gemist heb en dat is in twee weken tijd heel wat. Het komt hier op neer: wil je in Leiden niets missen dan kun je eigenlijk niet meer op vakantie.

Zaterdag kwamen we terug van vakantie. Na vierhonderd kilometer rijden, de koffer uitpakken en wat eten, gelijk door naar het Openlucht Theater in De Leidse Hout voor het optreden van Fields of Wonder.

De artiesten speelden het stuk Magisch Groen dat in het schemerige Openluchttheater erg mooi overkwam. De Vrienden van De Leidse Hout die deze optredens organiseren, waren heel tevreden met de grote opkomst van ruim 150 bezoekers.

Fields of Wonder

Onder de bezoekers ook wethouder Frank de Wit met zijn vrouw en zijn ouders. Hij vertelde mij dat hij een dagje toerist in eigen stad was geweest om zijn ouders de mooiste plekjes en evenementen van Leiden te laten zien.

Ze waren begonnen bij de Hooidagen, daarna voetbalwedstrijd van een van de kleinkinderen, rondje stad en een bezoek aan de tentoonstelling Global Imaginations in de Meelfabriek en ze sloten de dag af met een bezoek aan het Openlucht Theater.

In het publiek zag ik ook Paul Bouter en Gideon Roggeveen. Samen met Erik Olijerhoek en Klaas Bolhuis produceren en spelen zij op 17 september het stuk Boer in het Openlucht Theater als afsluiting van het Leidse Hout Zomerfestival. Zaterdagavond deden zij inspiratie op om in september het theater optimaal te gebruiken voor hun productie.

Makers

Terwijl het zondagmiddag warm en zonnig was en de stad weer overliep van de evenementen zoals de Sterkste Man van Leiden, straattheater tijdens het maandelijkse cultuurfestival Leiden is Open en het grote eetfeest Rrrollend Leiden op het Pieterskerkplein, verzamelden zich toch een groot aantal bekende en bijna bekende Leidenaren in Galerie Café Leidse Lente.

Hier presenteerden Renzo Candido en Marta Klement het boek Makers. Het boek is een vervolg op het eerste boek Kleurmakers van Renzo Candido dat hij in 2012 uitgaf, waarin hij 57 creatieve Leidenaren fotografeerde die kleur aan de stad geven. Leiden kent zoveel creatieve geesten dat een tweede boek eigenlijk niet uit kon blijven.

In dit boek ook weer ruim vijftig creatieve Leidenaren zoals onder andere Pepijn Smit van het PS Theater, artistiek vormgeefsters Niki Koutaris en Barbara van Druten, fotografe Eelkje Colmjon, cabaretier Jochem Myjer, zanger Wesley Klein, maar ook radiomakers Richard den Haring en René van Es en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Het was dan ook niet vreemd dat Galerie Café de Leidse Lente uitpuilde van jong en oud creatief talent. Marleen Hogendoorn schreef het voorwoord waarin zij aangeeft hoe belangrijk deze creatieve parels voor de stad zijn. Onder de belangstellenden ook uitgever Sander Pardon van Leven Magazine, die nog net niet met een calculator rondliep.

Hij maakte zich alvast een beetje zorgen om de belangstelling voor de jubileumpresentatie van het komende herfstnummer. De presentatie gaat plaatsvinden in de Schouwburg die tegelijkertijd ook de heropening van de verbouwde foyer viert. Het zal toch niet gaan gebeuren dat de foyer tijdens de opening al te klein is.

Nog geen 36 uur terug van vakantie had ik al zes evenementen bezocht. Wat bedoel je met ’ er is er nooit iets te doen in Leiden’?

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.