’Onjuiste gegevens in rapport windmolens’

Badplaatsen willen dat de windmolens op zee uit zicht komen te staan.

Badplaatsen willen dat de windmolens op zee uit zicht komen te staan.© ANP

Peter van der Hulst
Noordwijk

De kustgemeenten Katwijk, Noordwijk, Wassenaar en Zandvoort laken het rapport waarin de regionale effecten van windparken op zee op een rijtje zijn gezet.

Volgens het uitgelekte rapport zouden de nadelige gevolgen voor het toerisme lang niet zo erg zijn als de verontwaardigde badplaatsen willen doen geloven. Maar de gegevens die als uitgangspunt dienen voor het rapport zouden van geen kant kloppen.

Pieter Jan Barnhoorn, voorzitter Stuurgroep Maritieme Windmolenparken, meent dat onderzoeksbureau Decisio in haar rapport van verkeerde getallen uitgaat. ,,Nog steeds wordt gesproken van dertig windmolens van drie Megawatt, terwijl er zevenhonderd voor de kust van Zuid-Holland staan gepland. Ze komen ook nog eens dichter bij de kust en het worden molens van acht Megawatt. Dan praat je over een heel andere beleving.’’

De effecten op het toerisme zijn volgens Barnhoorn dus heel anders dan de gelekte conclusies uit het rapport.

Verkeerd

De bezwaren tegen de uitgangspunten van het onderzoek, dat in opdracht van het ministerie wordt uitgevoerd, zijn al in oktober meegedeeld. ,,De opmerkingen die wij destijds hebben gemaakt, zouden worden meegenomen. Vorige week hebben wij het concept-eindrapport ontvangen en daarin wordt nog steeds van absoluut verkeerde getallen uitgegaan. De nadelige effecten voor het toerisme zijn veel groter’’, aldus Barnhoorn, naast voorzitter van de stuurgroep ook wethouder in Noordwijk.

De foute aannames leiden er volgens Barnhoorn ook toe dat de cijfers over werkgelegenheid als gevolg van de bouw van windmolens te rooskleurig worden voorgesteld. Hij meent dat in de discussie de banen worden vergeten die verloren gaan doordat toeristen wegblijven.

Nieuw plan

Begin februari spreken de kustgemeenten met minister Henk Kamp van economische zaken over de windmolens op zee. Voor dat overleg willen ze eerst aanpassing van het rapport hebben.

Kamp kondigde onlangs aan met een nieuw plan voor de windmolens te komen, nadat de Wet Stroom door de Eerste Kamer was afgewezen. Om vertraging bij de bouw te voorkomen, komt er nu een apart voorstel.

De kustgemeenten zullen opnieuw pleiten voor IJmuiden Ver, een locatie ver op zee en uit zicht. Die variant is goedkoper dan wordt verondersteld. De 1,2 miljard aan meerkosten zouden niet kloppen. Uit nieuwe berekeningen van Energieonderzoek Centrum Nederland zou dat bedrag volgens Barnhoorn op 900 miljoen euro komen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.