Luxeproblemen voor FC Rijnvogels

Robert Toret sportredactie@leidschdagblad.nl
Katwijk

Zonder Hein van Heek, die met het gezin nog vakantie viert, begon FC Rijnvogels afgelopen week aan het tweede deel van de voorbereiding. Onder de Franse zon zal de trainer ongetwijfeld regelmatig zijn hoofd breken over de ideale elf voor zijn ploeg.

Het oefenduel met tweededivisionist VVSB, waarin Rijnvogels opnieuw ongeslagen bleef, toonde andermaal aan dat de Katwijkers dit seizoen een luxeprobleem hebben. De selectie is ten opzichte van vorig seizoen, waarin Rijnvogels via de nacompetitie promoveerde uit de hoofdklasse, een stuk breder. ,,Dat is wel nodig ook, want we spelen in de derde divisie maar liefst 34 wedstrijden’’, claimt Thom de Vries.

De spits is één van de elf nieuwkomers op de Kooltuin. Hij maakte deze zomer de overstap vanaf Quick Boys, waar hij maar weinig aan bod kwam. Tegen de Noordwijkerhouters gaf de Katwijker met twee goals in één helft zijn visitekaartje af. De 1-0 was een échte spitsengoal, de 3-2 een afstandsschot die via de onderkant van de lat als een granaat insloeg. ,,Ik voel me lekker. Een spits leeft van doelpunten, daar word je op afgerekend. En volgens mij zijn mijn cijfers tot dusverre wel ’aardig’. Ik heb er al vijf in liggen en loop daarmee één op één. En dat terwijl we tot nu toe telkens allemaal maar een helft spelen. Niet verkeerd dus.’’

Een garantie op een basisplaats tijdens de seizoensouverture - over twee weken, thuis tegen VVOG - is het allerminst, beseft De Vries. De concurrentie is dit seizoen moordend, zeker ook voorin. ,,Daar lag vorig seizoen juist onze kwetsbaarheid’’, vindt Peter Messemaker, die als doelman één van de weinigen is die zeker lijkt van zijn plek.

Niels van Veen was in dat afgelopen seizoen de meest constante aanvaller. De inmiddels naar Rijnsburgse Boys vertrokken Martijn Tjon-A-Njoek kon als beoogd centrumspits niet overtuigen en werd door Van Heek vaak op de flank geposteerd, terwijl buitenspelers Thomas Dijk, Mitchell Beijersbergen en de inmiddels vertrokken Martin Onderwater (Valken ’68) en Gert Labots (ARC) elkaar afwisselden in de lappenmand.

Voor de komende jaargang zit Van Heek een stuk ruimer in zijn offensieve keuzes. Ook Van Veen zal aan de bak moeten, nu hij de hete adem van onder meer De Vries in zijn nek voelt. Tegen VVSB kon de Nieuw-Venneper niet overtuigen, zag ook zijn concurrent vanaf de bank. ,,Maar ja, tegen Jodan Boys speelde Niels juist weer heel goed en was ik zelf niet best. Ach, we zullen allemaal wel onze minuten maken dit seizoen. Ik ben in ieder geval blij dat ik hier een frisse start kan maken, na een frustrerend seizoen. Ik was toe aan een nieuwe omgeving. We hebben ook echt een leuke groep, het is hier toch net even gemoedelijker dan bij Quick Boys, waar het wat zakelijker is. Dat er veel jongens uit de regio komen, speelt daar natuurlijk ook een rol bij. Of ik ervan baal dat de trainer er niet was vandaag? Nou, volgens mij zag ik wat cameraploegen op het dak van de tribune staan. Die goals zal hij vast wel even terugkijken als ’ie weer thuis is.’’

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.