Wiebelende sprieten en doorweekte piraten in Leimuidense Drecht

Sprietlopen is voor en door Leimuidenaars. Foto Taco van der Eb

Dick van der Plas
Leimuiden

Twee lange balken hangen naast elkaar over de Drecht. Voetje voor voetje lopen de kinderen naar de overkant. De één wat sneller dan de ander. Af en toe valt er een verklede piraat - ondanks de sokken die voor grip zouden moeten zorgen - in het water. Gelukkig liggen de duikers klaar. De tribune zit vol enthousiaste inwoners en ook op de Tolbrug verderop blijven wielrenners en passanten staan om het spektakel te bekijken.

,,Voor sprietlopen loopt heel Leimuiden uit’’, zegt organisator Marcel van Bruggen. Het evenement is de start van de feestweek die officieel woensdag begint. Voor de twaalfde keer, na een tussenstop van een aantal jaren, gaan de lopers over de spriet. Het vaarverkeer lig stil. De rest van het jaar is zwemmen op dit punt verboden vanwege de sterke stroming. ,,Als in Katwijk het gemaal open staat, merken we dat hier’’, zegt Van Bruggen.

Rondje

Per ronde is er een herkansing. Valt een sprietloper ook tijdens de herkansing, dan ligt hij of zij er uit. In de tweede en derde ronde moeten de deelnemers een rondje draaien op de balk en twee maal door hun knieën gaan. De tijd telt dan ook mee.

,,Ik zie heel wat piraten lopen. Maar het is toch vooral oranje dat de klok slaat’’, zegt de commentator. Als een meisje verkleed als Pippie Langkous met een knuffelaapje op haar schouder de spriet op loopt, klinkt het vanaf de kant: ,,Ik herken haar stijl. Voetje voet voetje.’’ Voeten zijwaarts mag niet, recht vooruit lopen is een vereiste.

Herkansing

De niet verklede, blonde Jill (11) verliest halverwege de balk haar evenwicht en kukelt de Drecht in. ,,Ik had mijn voeten te veel naar voren en ik liep op mijn tenen. Toen ging het mis’’, analyseert ze schouderophalend op de kant. ,,Gelukkig heb ik nog een herkansing.’’ Tien minuten later loopt ze opnieuw in een druipend jurkje over de brug. ,,Ik ben er weer ingevallen.’’ Haar moeder slaat een handdoek om haar heen. ,,Tijd voor een warme douche.’’

Piraat Kevin (10) in een rood-blauw gestreept pakje en grote piratenhoed heeft meer geluk. Hij snelt als een speer naar de overkant. ,,Het is supergemakkelijk. Ik heb thuis een maand lang in de tuin geoefend op een houten balk naast de plantenbak.’’ Al zijn vriendjes zijn al af. ,,Ik denk dat het ook zo goed gaat omdat ik licht ben.’’

Hoe zwaarder de persoon, hoe meer de spriet wiebelt. ,,Kinderen zijn vederlicht, die vliegen er overheen’’, zegt Van Bruggen.

Stunts

De volwassenen zijn na de kinderen aan de beurt. De ketting gaat losser. Sommigen halen stunts uit. Vooral heren gaan de balk over. ,,Vrouwen moet je echt over de streep trekken, die vinden het blijkbaar toch wat te spannend.’’ Dat proberen ze dit jaar met kappersbonnen.

,,In mijn tijd liepen er veel meer vrouwen mee’’, zegt Cora van het Oranjecomité in het hoekje achter het podium en de feesttent voor de Oranjecomité-caravan. ,,Nee, op mijn leeftijd doe ik niet meer mee. Vroeger wel. Nu ben ik van de catering en breng de jongens een bakkie en de duikers een kopje soep tegen de kou.’’

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.