Ambulancedienst de boer op met ’SOS Toegang’

112© Foto: ANP

Paul de Vlieger
Bollenstreek

Slagbomen die omhoog gaan, toegangshekken die openen en palen in het wegdek die de grond in zakken met één druk op de knop door de ambulancechauffeur. Dat is het principe van ’SOS Toegang’. De ambulancedienst van deze regio gaat de komende weken de boer op om het systeem te promoten.

SOS Toegang is vorig jaar geïntroduceerd. Eigenaren van campings, vakantieparken en dergelijke in deze regio zijn erover aangeschreven, maar lang niet iedereen heeft het aangeschaft. ,,Terwijl dit systeem levens kan redden. Het ei van Columbus’’, zegt Johan van Rhijn van de Regionale Ambulancedienst Hollands Midden.

Uitrukkend ambulancepersoneel moet slagbomen, verzinkbare paaltjes, hekken en andere obstakels in deze contreien momenteel nog veelal met sleutels of pasjes open zien te krijgen. ,,Daarvoor moet je dan vaak contact zien te leggen met een beheerder. Lukt dat niet dan zit er weinig anders op dan de ambulance bij de ingang te laten staan en met je koffer of brancard lopend verder te gaan. Kostbare tijd gaat daarmee verloren’’, zegt Van Rhijn.

Beveiligd

Terwijl het ook anders kan, want voor een bedrag van drie- á vierhonderd euro kan op nagenoeg elke automatische paal of slagboom ’SOS Toegang’ worden geïnstalleerd. Het systeem kan vanuit elke ambulance - en ook de brandweer is bezig met de aanschaf - worden bediend via een beveiligde frequentie.

Exacte cijfers over hoeveel bedrijven ’SOS Toegang’ al hebben aangeschaft, heeft Van Rhijn niet. ,,Maar het zijn er hoe dan ook te weinig. Vandaar dat wij met het vakantieseizoen voor de deur een intensieve campagne gaan voeren om partijen over de streep te trekken.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.