Rioolzuivering Katwijk loost 400 kilo medicijn per jaar

Rioolwaterzuivering Hoogheemraadschap van Rijnland./ Foto: Hoogheemraadschap van Rijnland

Leonie de Vries
Katwijk

De Katwijkse rioolwaterzuivering loost jaarlijks meer dan 400 kilo geneesmiddelen op het oppervlaktewater. Dat meldt het hoogheemraadschap van Rijnland in antwoord op vragen over de gevaren van medicijnresten in het milieu.

Berekeningen komen uit op 399 kilo per jaar. Maar onderzoekers geven aan dat de werkelijke uitstoot hoger ligt, omdat sommige geneesmiddelen wel aanwezig zijn maar niet kunnen worden opgespoord in het water.

De enorme medicijnuitstoot van de Katwijkse zuivering komt voor ongeveer de helft op het conto van het LUMC in Leiden. Al het afvalwater van het academisch ziekenhuis gaat via het riool naar Katwijk. Het gaat daarbij overigens niet om geneesmiddelen die door de wc gespoeld worden, maar om resten van medicijnen die aanwezig zijn in de urine van medicijngebruikers.

,,Het is een heel serieus probleem’’, erkent milieu-adviseur Aranka Virágh van het LUMC. ,,Wij hebben ook meegewerkt aan het onderzoek. Maar met de uitkomsten zijn we het niet eens. Volgens ons zitten er te veel aannames in het rapport. Bijvoorbeeld dat het ziekenhuis de enige is die medicijnen verstrekt en dat er niet ook nog heel veel van de apotheek en de Etos komt.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.