Leiden nog niet rijp voor verbod op open haarden

© Foto: ANP

Loman Leefmans
Leiden

Als het aan de Partij voor de Dieren (PvdD) ligt, komt er in Leiden een verbod op het verbranden van hout. En dan gaat het onder meer om hout- en palletkachels, open haarden, vuurkorven en barbecues. ,,Want de rook is gewoon schadelijk’’, aldus PvdD-fractievoorzitter Dick de Vos.

Een eerste poging van zijn partij om de ban in te stellen, strandde eind november in de gemeenteraad. Hij kreeg Leefbaar Leiden, de SP, GroenLinks en de ChristenUnie mee, maar dat was lang niet genoeg voor een meerderheid. Toch gaat het verbod er waarschijnlijk wel ooit komen, voorspelde PvdA’er Abdelhaq Jermoumi. ,,Maar het is nu nog te prematuur.’’

Volgens De Vos klopt het dat zijn partij wel vaker ’voor de muziek uitloopt’. Eerdere voorstellen zoals het terugdringen van tegels in tuinen en een vuurwerkverbod tijdens Oud en Nieuw, werden aanvankelijk weggewimpeld. Maar beide zijn inmiddels gedeeltelijk ingevoerd in Leiden.

Milieuwethouder Paul Dirkse (D66) zegde toe dat de gemeente een zogeheten ontmoedigingsbeleid gaat voeren als het om houtstook gaat. Dat er nog subsidieregelingen bestaan voor kachels waarin ook hout kan worden verbrand, wordt niet meer onder de aandacht gebracht door de gemeente.

De wethouder vindt - afgezien van het feit dat een houtstookverbod er dus vooralsnog niet inzit - dat Leiden wel tot de landelijke koplopers behoort als het gaat om milieu en duurzaamheid. Leiden is volgens hem hard op weg naar een CO2-loze en aardgasvrije stad. Bij een beoogd bouwproject langs de Oude Rijn aan het einde van de Hoge Morsweg, komen de eerste woningen zonder aardgasaansluiting.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.