Informateur wil college van VVD, CDA en PrO

Ruud Sep
Oegstgeest

De winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen moeten in Oegstgeest proberen samen een nieuw college te vormen: VVD, CDA en PrO. Dat is de kern van het advies dat informateur Vincent Janssen dinsdag heeft uitgebracht.

Volgens Jansen, tot twee jaar geleden de fractieleider van de Oegstgeestse VVD, zijn er weliswaar duidelijke verschillen tussen de beoogde coalitiepartijen, maar lijkt het mogelijk om tot ’een werkbaar akkoord’ te komen.

De informateur stelt verder vast dat op basis van de verkiezingsuitslag het idee van een mogelijke fusie van Oegstgeest binnen de Leidse regio de prullenbak in kan. Oegstgeest moet wat hem betreft het voortouw nemen bij de verdere discussie over de samenwerking in de regio.

Ook het omstreden besluit om in Oegstgeest over enkele jaren ondergrondse wijkcontainers te plaatsen voor het restafval, zal de formatie niet overleven. VVD en CDA hebben in hun campagne sterk de nadruk gelegd op het behoud van de grijze bak. Zij hechten er sterk aan om dat punt in de college-onderhandelingen te verzilveren. De nieuwe fractieleider van Progressief Oegstgeest, Melanie van Driel, heeft in haar gesprek met de informateur al aangegeven dat daarover te praten valt zo lang de inzet blijft om te streven naar maximaal honderd kilo restafval per inwoner.

VVD, Progressief Oegstgeest en CDA wonnen bij de laatste verkiezingen alle drie een zetel. Een coalitie van deze drie partijen zou kunnen rekenen op steun van 13 van de 19 raadsleden.

Mochten de drie partijen in de komende weken niet tot een akkoord komen, dan staan zowel D66 als Hart voor Oegstgeest in de coulissen klaar om Progressief Oegstgeest te vervangen aan de onderhandelingstafel. Hart voor Oegstgeest zat de afgelopen vier jaar met VVD en CDA in het college en redeneert dat het college als geheel heeft gewonnen en daarom zou moeten doorgaan. D66 was voor de verkiezingen een warm pleitbezorger van een fusie en ondergrondse wijkcontainers, maar is omwille van collegedeelname gaarne bereid om die standpunten te laten varen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.