Wesley de Ruiter staat nu weer ‘rustig’ onder de lat

Keeper Wesley de Ruiter: ,,Ik spreek mijn spaarcenten aan om nog een keer te investeren in mezelf.’’ Foto Orange Pictures

Keeper Wesley de Ruiter: ,,Ik spreek mijn spaarcenten aan om nog een keer te investeren in mezelf.’’ Foto Orange Pictures

Hielke Biemond
Leiden

‘Eternal love, father & son’. De tatoeage die keeper Wesley de Ruiter volgens planning in maart voor zijn driejarige zoontje Jayden op zijn linkeronderarm liet zetten kreeg plots een dubbele betekenis. Nu is het eigenlijk het motto van het leven van de doelman. Een week nadat hij de tatoeage liet aanbrengen overleed zijn vader aan de spierziekte ALS. ,,Hij heeft de tatoeage nog gezien. Dat maakt het zo bijzonder”, zegt de 28-jarige Leidenaar, tegenwoordig op amateurbasis uitkomend voor RKC Waalwijk.

Hij beschouwt het niet meer alleen als een boodschap aan zijn zoon, maar ook als eerbetoon aan zijn vader. ,,Ik ben niet gelovig, maar ik heb het gevoel dat hij nog steeds bij me is”, zegt De Ruiter.

Dat gevoel werd nog versterkt door een uitspraak van de zoon van zijn nieuwe vriendin. ,,Die noemde, zonder dat er ooit met hem over gesproken was, de doodsoorzaak. Hij wist dat mijn vader door verstikking om het leven is gekomen.”

De doelman leidt eruit af dat zijn vader op de achtergrond nog steeds aanwezig is. Dat sterkt hem in het leven. De Ruiter staat rustiger onder de lat, kan zich weer makkelijker concentreren. ,,Privé gaat het weer goed met mij. Ik heb gemerkt: alles staat of valt daarmee. Ik ben nu fit genoeg in mijn hoofd om voor mijn misschien wel allerlaatste kans te gaan.”

Amateurbasis

Een klein half jaar geleden was dat wel anders. De Ruiter kwam op amateurbasis uit voor FC Den Bosch, dat hem snel een kans bood toen doelman Bruno Appels begin vorig seizoen geblesseerd raakte. Hij keepte degelijk, maar liet zich twee wedstrijden op rij verrassen door houdbare ballen. Na overleg met de technische staf besloot hij zijn plaats aan de weer herstelde Appels af te staan.

,,Mijn vader lag in het ziekenhuis. Het ging elke dag slechter met hem. Je gunt niemand zo’n ziekte die je helemaal kapot maakt. Hij kwam op intensive care terecht, kon niet meer praten en niet meer lopen. Je denkt dat je het op het veld wel even van je af kunt zetten. Maar bij vlagen was de concentratie er gewoon niet. Ik maakte een paar opzichtige fouten.”

De doelman, die op weg leek naar een contract, werd ver teruggeworpen. De fans van FC Den Bosch, die de achtergrond niet kenden, spaarden hem niet. ,,Ik kwam al ongelukkig binnen omdat er behalve Appels nog twee keepers bij de selectie zaten. Veel krediet heb ik in mijn tweede periode bij FC Den Bosch niet van de supporters gehad. Normaal heb ik nooit zo’n moeite met kritiek. Maar deze keer heeft het me zeker niet geholpen.”

Wesley de Ruiter begon zijn loopbaan als betaald voetballer bij FC Utrecht. Hij verloor er de concurrentieslag van Michel Vorm. Daar kon hij nog wel mee leven, maar niet met het feit dat er met Khalid Sinouh nog een keeper werd binnengehaald. De Ruiter zakte in de rangorde. Een paar weken later scheurde hij de kruisbanden van zijn knie af.

Den Bosch

Weer fit besloot hij zijn contract in te leveren om zijn geluk te beproeven bij FC Den Bosch. In de Vliert beleefde hij een uitstekend halfjaar. Het leverde hem een verbintenis bij Excelsior op, waar hij een goed vervolg kende. Een transfer naar Engeland lag in het verschiet. Maar nu voorkwam een hernia een belangrijke stap in zijn carrière. ,,Twee dagen na een thuiswedstrijd tegen PSV werd ik wakker met een verkrampt gevoel in mijn rug. Ik kon nachten niet slapen en heb mezelf een paar keer naar het ziekenhuis laten brengen. Ik moest maanden rust houden.”

Zelfs na een jaar zonder wedstrijden op enig niveau was hij niet helemaal uit het beeld verdwenen. „Ik kon naar Cyprus, maar moest binnen een dag beslissen. Dat kon niet. Ik wilde eerst uitzoeken hoe het contact met mijn zoontje dan verder zo verlopen. Sinds de scheiding heb ik het co-ouderschap. En voor hem wil ik altijd beschikbaar zijn.”

Polen

Bij gesprekken met een Poolse club kreeg De Ruiter het gevoel dat er iets niet helemaal in de haak was. FC Utrecht meldde zich een aantal keer. Maar daar bleef tweede doelman Jeroen Verhoeven op zijn post. De Ruiter kwam er uiteindelijk wel uit met RKC, al moest hij voor de derde keer in zijn loopbaan met ‘spelen op amateurbasis’ genoegen nemen. Zijn uitkering van het UWV heeft hij al bij zijn eerste Bossche periode verspeeld. Hij krijgt nu een auto van de club en een onkostenvergoeding. ,,Geen vetpot. Daar kan ik niet van rondkomen. Ik spreek mijn spaarcenten aan om nog een keer te investeren in mezelf.”

Daar heeft hij verschillende redenen voor. De Ruiter is ervan overtuigd dat hij zonder al die tegenslag al lang ergens een vaste waarde geweest was. Dat wil hij voor zichzelf bewijzen. Voetballen in de topklasse tegen een hogere vergoeding was dan ook geen optie. ,,Bovendien zijn door de dood van mijn vader mijn ogen opengegaan. Die heeft laten zien dat je moet knokken voor wat je waard bent. Ik weet zeker dat hij achter deze keuze staat.”

Ongelukkig

Voorlopig heeft De Ruiter er begrip voor dat RKC niet de middelen heeft. Directeur Remco Oversier omschreef de doelman een tikje ongelukkig als ‘een goede prof’ omdat hij een verblijf op amateurbasis accepteerde. ,,De directie is eerlijk en open tegen mij geweest. Ik hoop dat ik het nog een seizoen kan uitzingen.” Dat jaar is voor hem geslaagd als hij een basisplaats kan veroveren of ergens een echt contract af kan dwingen. „Bij RKC werken mensen die me weer op niveau kunnen brengen. De rest is aan mezelf.”

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.