Eerste Kamer akkoord met nieuwe gemeente Noordwijk

Eerste Kamer akkoord met nieuwe gemeente Noordwijk
Het logo van de nieuwe gemeente Noordwijk.
Noordwijk

De laatste horde op weg naar de vorming van de nieuwe gemeente Noordwijk is genomen. De Eerste Kamer stemde dinsdagavond laat in met de fusie van de badplaats met buurgemeente Noordwijkerhout. Alleen PVV en 50Plus waren tegen, goed voor 11 van de in totaal 75 zetels in de senaat.

De wet moet nog worden bekrachtigd met de handtekening van de koning en van de minister van Binnenlandse Zaken en daarna in het Staatsblad worden gepubliceerd, maar dat zijn slechts formaliteiten.

Noordwijk en Noordwijkerhout zijn al maanden met de voorbereidingen op de fusie bezig. Zo moeten belastingen, regels en werkwijze op elkaar worden afgestemd.

Inmiddels is duidelijk dat de huidige gemeentehuizen nog vijf jaar dienst blijven doen. Vanavond wordt door de raadsgroep gesproken over de plek van de raadsvergaderingen. De verkiezingen voor de nieuwe gemeente zijn op 21 november. Aansluitend worden de fractievoorzitters geraadpleegd over de benoeming van een waarnemend burgemeester. Die tijdelijke functie vervalt zodra de nieuwe gemeenteraad na een uitvoerige procedure de nieuwe eerste burger heeft gekozen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek