Nazi-vervolger: Poetin niet perse schuldig

,,Ik betwijfel of Osama Bin Laden echt in de oceaan is gegooid." Foto Hielco Kuipers

,,Ik betwijfel of Osama Bin Laden echt in de oceaan is gegooid." Foto Hielco Kuipers

Ferencz tijdens het proces tegen de Einsatzgruppen. Eigen foto

Ferencz tijdens het proces tegen de Einsatzgruppen. Eigen foto

1 / 2
Saskia Knegtering
Leiden

Alle partijen, inclusief Europa, gebruiken de crash van vlucht MH17 voor eigen propagandadoeleinden. Het westen wijst te snel met de beschuldigende vinger naar Vladimir Poetin. Het neerhalen van MH17 was waarschijnlijk een vergissing en daarom geen oorlogsmisdrijf. ,,Nederland moet eerst de feiten op een rijtje krijgen.''

Dat zegt Benjamin Ferencz (95), die na de Tweede Wereldoorlog hoofdaanklager was in de Neurenbergse rechtszaken tegen nazi-massamoordenaars. Deze week is de joods-Roemeense Amerikaan in Nederland. Maandag sprak hij rechtenstudenten in Leiden toe. Die hadden de kans een ooggetuige van de wereldgeschiedenis te zien.

Ferencz vocht als Amerikaans soldaat op de stranden van Normandië, hij was bij het Ardennenoffensief en bevrijdde de concentratiekampen. Als jonge jurist stond hij als aanklager tegenover 22 leiders van de Einsatzgruppen, die een miljoen joden en andere tegenstanders doodschoten in Oost-Europa. Ferencz stond ook aan de wieg van het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Hij weet hoe het is om het verkeerde vliegtuig uit de lucht te schieten: het overkwam hem in de oorlog als lid van de Anti Aircraft Artillery zelf. ,,Het is voorgekomen dat we door een fout Amerikaanse of Britse vliegtuigen neerhaalden. Ik moest dan met een kartonnen doos stukjes oppikken van de bemanning. Ik was dan blij als ik een vingertop vond. Ze zeiden dan dat het een Duits vliegtuig was en gaven de kapitein een medaille. Misselijkmakend.''

Ferencz volgt de wereldbrandhaarden van dit moment nog op de voet. Hij is van joodse afkomst en spande zich in voor de herstelbetalingen van Duitsland aan Israël, maar vindt dat die staat 'misdaden heeft gepleegd, die nog steeds pleegt en waarschijnlijk misdaden zal blijven plegen'.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.