Streekmuziekschool in Alphen stopt ermee

Marieke den Boer
Alphen aan den Rijn

De Streekmuziekschool in Alphen stopt in zijn huidige vorm. De muziekschool die per jaar bijna vijftienhonderd leerlingen bedient uit de hele regio, zegt noodgedwongen maatregelen te moeten nemen door nieuw beleid van de gemeente. ,,Een emotioneel besluit, maar helaas nodig’’, stelt secretaris Paul Rotteveel. 32 Docenten die in dienst zijn, worden na cursusjaar 2015-2016 ontslagen.

Vanaf 2017 krijgt de school in de huidige opzet geen subsidie meer en daarom is komend cursusjaar het laatste seizoen dat het muziekonderwijs in Alphen zo wordt georganiseerd. Medewerkers zijn druk bezig met het ontwikkelen van een nieuwe organisatie en hopen dat de huidige leerlingen ook na 2016 nog hun lessen kunnen voortzetten.

Maar hoe, is na het stopzetten van de jaarlijkse half miljoen euro subsidie nog een vraagteken, meldt secretaris Rotteveel. ,,Jammer genoeg gaat op deze manier een instituut als de muziekschool na 45 jaar verloren. Zo zonde. Die half miljoen euro subsidie beslaat de helft van onze begroting. We verwijten het dat de gemeente Alphen niet helder is over wat ze wil met het muziekonderwijs.’’

'Nieuw-en-anders'-beleid

Alphen is sinds vorig jaar begonnen met het ’nieuw-en-anders’-beleid, en zet veel subsidies per 2016 stop. De gemeente heeft nog niet bekendgemaakt waar het geld nu wél naar toe gaat. De Streekmuziekschool ontkent dat het met het naar buiten brengen van dit nieuws op deze manier sneller duidelijkheid wil afdwingen. Secretaris Rotteveel stelt dat de huidige organisatie zorgvuldig moet worden afgebouwd, zodat bijvoorbeeld medewerkers tijdig boventallig kunnen worden verklaard.

De gemeente wil geen lange subsidierelaties meer aangaan met partijen, maar gaat gerichter investeren op het gebied van welzijn, cultuur en sport. Er wordt nu bewust gekozen om niet zomaar alle subsidies af te pakken van kleinere partijen, dus ontkomen grotere organisaties niet aan hervormingen. ,,Voor ons betekent dat het verdraaid lastig is om de Streekmuziekschool zonder subsidie te laten voortbestaan. Andere bronnen van inkomsten schieten tekort’’, zegt Rotteveel. ,,Dat is emotioneel om te moeten melden, ook omdat onze leerkrachten soms decennia lang bij ons werken.’’

Dwars

Toch legt de muziekschool zich niet neer bij de situatie. Het zit de school vooral dwars dat er geen financiële middelen zijn om medewerkers die ontslag krijgen een sociaal plan aan te bieden. ,,De gemeente, die de directe veroorzaker is van het ontslag, biedt tot nu toe ook geen geld.’’ De Streekmuziekschool laat weten daarom bezwaar aan te tekenen en als het nodig is juridische stappen te ondernemen.

Alphen wil in dit stadium nog niet inhoudelijk ingaan op het besluit van de Streekmuziekschool. Alphen zegt dat deze week ook andere organisaties uitsluitsel krijgen over het al dan niet toekennen van subsidie en wil eerst met de partijen zelf praten in plaats van met de pers. Wethouders gaan nog met allerlei organisaties in gesprek.

De Streekmuziekschool laat weten ’er alles aan te willen doen’ om de kennis en ervaring in te kunnen zetten op een andere manier.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.