Gratis afvalzakjes schieten doel voorbij in Voorschoten

Marieta Kroft
Voorschoten

Voorschoten stopt met het verstrekken van gratis afvalzakken. De inwoners blijken de zakken voor van alles en nog wat te gebruiken en dus niet alleen waarvoor ze waren bedoeld: het plastic afval en drinkkartons. De zakjes kosten de gemeente alleen maar handenvol geld: 20.000 euro tot nu toe.

Sinds dit voorjaar kunnen Voorschotenaren bij de plaatselijke supermarkt of het gemeentehuis gratis zakken ophalen. De gemeente hoopte zo dat het voor inwoners makkelijker zou worden om het plastic afval te scheiden van de rest van het huishoudelijk afval.

Dat heeft ze geweten. De zakken vliegen als warme broodjes over de toonbank. Ze komen echter lang niet allemaal via de afvalinzameling terug. En dus, zo vermoedt de gemeente, worden ze ook voor andere doeleinden gebruikt.

Zodra de voorraad afvalzakjes op is, stopt de gratis verstrekking. Inwoners die hun plastic willen blijven scheiden, kunnen eigen doorzichtige plastic zakken gebruiken en naar de daarvoor bestemde container brengen. De gemeente zoekt nog naar een alternatief voor de zakjes, om afvalscheidende inwoners tegemoet te komen.

Woordvoerders van de Jumbo en Albert Heijn zien nog geen run op de laatste gratis zakjes. ,,Elke ochtend komt er een volle doos binnen en eind van de dag is die leeg’’, zegt de zegsman van de AH tegen de klok van vieren. ,,Er is dus elke dag een run.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.