Politie wil tips over gebruikte rugzak bij dodelijke overval Rijnsburg

De bij de overval in Rijnsburg gebruikte rugzak. Foto politie

Peter van der Hulst
Rijnsburg

Bij het onderzoek naar de overval op Rijnsburger Roel de Mooij en zijn vriendin richt de politie zich onder meer op een rugzak die de daders hebben achtergelaten. Tijdens het dinsdagavond uitgezonden televisieprogramma ’Opsporing Verzocht’ werd een reconstructie van het misdrijf getoond, waarin de rugzak van het merk Active Leisure een prominente rol vervulde.

De Mooij kwam op 4 augustus bij de nachtelijke overval om het leven. De politie gaat uit van minimaal drie mannen die rond 02.00 uur via het raam aan de achterzijde de woning aan het Goudenregenplantsoen binnendrongen. Ze spraken Nederlands en ’een taal die leek op Papiaments’.

Code

De 58-jarige De Mooij en zijn vriendin werden, nadat zij wakker waren geworden, vrijwel direct door de mannen overmeesterd. De vrouw kon niet zien wat er met haar partner gebeurde, omdat zij werd vastgebonden en met haar hoofd in een kussen geduwd. De overvallers eisten de code van de in de woning aanwezige kluis. Toen zij die niet kregen, gingen de mannen er vandoor, maar werd de rugzak achtergelaten.

Korte tijd later overleed De Mooij. Reanimatie door agenten mocht niet meer baten. In opdracht van het Openbaar Ministerie is sectie verricht. Waaraan de Rijnsburger is overleden wil Justitie in belang van het onderzoek niet zeggen. Forensische rechercheurs van het Team Grootschalige Opsporing hebben dagenlang in het huis gezocht naar sporen. Ook is met veel buurtbewoners gesproken.

'Mont Blanc 35'

In het onderzoek vormt de achtergelaten rugzak een belangrijk aanknopingspunt. Active Leisure-tas is zwart van kleur. Met witte letters staat daarop het type ’Mont Blanc 35’ afgebeeld. Vermoedelijk is de tas al een paar jaar oud. De politie roept mensen die informatie over de rugzak hebben - weten waar die vandaan komt, of iemand kennen die zo’n tas in bezit heeft (gehad) - zich te melden. Het Nederlands Forensisch Instituut doet onderzoek naar sporen op de rugzak.

Tips

Een dag na de brute overval besteedde ’Opsporing Verzocht’ al aandacht aan het misdrijf. Zo wil de politie van de Eenheid Den Haag weten of er mensen getuige zijn geweest van de overval, of daders op de vlucht hebben zien slaan? Ook is de politie op zoek naar mensen die rond het tijdstip van het misdrijf en de dagen ervoor iets opvallends hebben gezien in de omgeving van het Goudenregenplantsoen. Als gevolg van die uitzending kreeg de politie vier tips binnen. Ook kwamen er aanwijzingen binnen naar aanleiding van posters in winkels en horecagelegenheden en getuigenoproepen op billboards.

De buurt reageerde op de dag van het misdrijf ontzet op de dood van de 58-jarige bloemenrijder. ,,Dit verwacht je in Amsterdam, maar toch niet in Rijnsburg’’, reageerde een omwonende destijds.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.