Schone lei voor vuile Bult

Het klimspeeltuig als hoogste punt van De Bult.© Foto leidsch dagblad

Loman Leefmans
Leiden

Het continu wegpompen van grondwater en het met regelmaat nemen van bodemmonsters is niet meer nodig, bij de voormalige Leidse vuilstortplaats De Bult. Dat stelt het stadsbestuur op basis van bodemonderzoek, maar daar moeten ook de bewoners uit de nabijgelegen wijk Roomburg nog van worden overtuigd. In de tussentijd gaat er voor 240.000 euro aan nieuwe planten, bomen en bosschages de grond in, tussen De Bult en de woonwijk. ’Om draagvlak te creëren’, zo staat in een ambtelijke nota over bodemvervuiling in Leiden.

Wat er zich in de ondergrond bevindt van De Bult, is nooit helemaal gedetailleerd uitgedokterd. In ieder geval zit de bodem van de voormalige vuilstortplaats vol met olieresten, chemicaliën, zware metalen en andere zeer milieuonvriendelijke rotzooi. Saneren en afgraven van het ongeveer tien hectare grote gebied, bleek een immense klus. Daarom werd midden jaren tachtig besloten om de bodem ’in te pakken’ met onder meer damwanden zodat de schadelijke stoffen niet konden ontsnappen of wegsijpelen.

Om het gebied werd aan ringsloot gegraven en sinds 2002 is een stelsel van acht pompen actief waarmee het grondwaterpeil bewust laag wordt gehouden. Daardoor kan het water alleen naar de vervuilde bodem stromen en niet andersom. Ook werden regelmatig monsters genomen ván dat grondwater.

Bovengronds was eerder al een park ontstaan aan de oostrand van Leiden, met paden, bomen en speeltoestellen. Ook een fietscircuit voor wielerclub Swift werd uitgezet. Op het wensenlijstje van kinderen en volwassenen uit de aanpalende nieuwbouwwijk Roomburg verschenen later ook picnicplekken, een ruige mountainbikeroute en een uitkijktoren.

Tien jaar geleden was het park toe aan een grondige restauratie die een miljoen euro kostte. Bij die renovatie hoorde ook een opknapbeurt van de afdeklaag van de oude vuilstort. Het pompen en het nemen van bodemmonsters bleven daarna doorgaan. Uit een ambtelijke notitie die naar de gemeenteraad is gestuurd, staat dat het 80.000 euro per jaar kost. Daar wil de gemeente Leiden nu vanaf. De ’nazorgmaatregelen’ blijken niet langer nodig en kunnen worden afgebouwd want de ’saneringsnormen’ worden niet langer overschreden.

Heuvel

Dat controles niet langer nodig zijn, daarvan moeten nog wel de bewoners in Roomburg worden overtuigd. Als teken van goede wil, wordt veel extra groen aangelegd in het grensgebied van woonwijk en Leidens enige heuvel. Daar is al meer dan een ton aan uitgegeven en daar komt in overleg met bewoners nog ongeveer hetzelfde bedrag aan begroeiing bij.

,,Het voorstel is helemaal nieuw voor ons’’, zo reageert een bestuurslid van wijkvereniging Roomburg. ,,En we kunnen pas reageren als we de bewoners van de Drususlaan hebben gesproken, want zij wonen het dichtst bij De Bult.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.