Een van de vijf beste zorgideeen van Nel Wagner uit Oegstgeest: het Thuiskomertje

Mensen met dementie kunnen vaak hun eigen kamer in het verpleeghuis niet meer vinden. Het Thuiskomertje moet ze ermee helpen.

Marieta Kroft
Oegstgeest

De 68-jarige Nel Wagner uit Oegstgeest is genomineerd voor het Beste Zorgidee. Ze bedacht het Thuiskomertje: een polsbandje waarmee mensen met dementie in een verpleeghuis hun eigen kamer terug kunnen vinden.

Ze is een van de vijf finalisten uit bijna zeshonderd inzendingen uit het hele land. Stemmen kan tot 8 november op de website hetbestezorgidee.nl. Op 11 november wordt de winnaar bekend gemaakt.

Wagner vertelt dat ze elke dag haar zus in verpleeghuis Zuydtwijck in Leiden bezoekt. ,,Daar zie ik mensen die hun deur niet kunnen vinden, omdat die er allemaal hetzelfde uitzien. In het Thuiskomertje zit een chip die je favoriete muziek laat horen op het moment dat je je eigen deur nadert. Met het polsbandje kan deze deur open.’’

Het idee is nog niet in de praktijk getest. ,,Zorgcentrum Vlietwijk in Voorschoten heeft domotica. De bewoners hebben een polsbandje waarmee is geregeld welke deuren wel en niet voor ze open gaan. De chip van het Thuiskomertje kan eraan worden toegevoegd.’’ De Oegstgeestse hoopt dat ze wint, zodat vast staat dat haar idee verder wordt ontwikkeld.

De andere genomineerden zijn een online herstelprogramma, een app voor de wijkverpleging, kleurzeep en de lancering van wiestaateraanmijnbed.nl

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.