Leidenaar betaalt dertig euro ‘kraakwagenbelasting’

LD Politiek Live
Leiden

Leiden gaat betalen voor het laten ophalen van grofvuil. Dertig euro per keer, om precies te zijn.

Dat geld heeft wethouder van Financiën Marleen Damen hard nodig om de taakstelling bij de Dienst Stedelijk Beheer rond te krijgen.

De dienst heeft de afgelopen jaren ruim acht miljoen euro bezuinigd en moeten nog 2,3 miljoen ophoesten. Probleem: de VVD had in 2013 al een motie ingediend waarin werd opgeroepen om die bezuiniging niet met een extra belasting te bekostigen.

Het waren niet de liberalen die donderdag  wethouder Damen probeerden van deze ‘kraakwagenbelasting’ af te houden. Het was Antoine Theeuwen (SP) die als door een bij gestoken bok op de haverkist sprong. Ten eerste was het bedrag was te hoog. De dertig euro was ruim eenvijfde van de afvalheffing die Leidenaren al moeten betalen.

Onderzoek

Ten tweede was de raad een onderzoek beloofd. Daarin een studie naar mogelijkheden om zonder extra belasting toch de bezuiniging bij de Dienst Stedelijk Beheer te halen. Dat onderzoek is er nooit gekomen, wist Theeuwen, net als een fundamentele discussie over het bedrag. ,,Waarom duwt u deze heffing toch door?”

Eens

Omdat er volgens Damen een besluit is genomen om de dertig euro in te voeren. ,,En ik heb nog geen redenen gehoord om dit niet te doen”, antwoordde zij. En daar was een meerderheid van de gemeenteraad het mee eens. Wie zijn grofvuil wil laten ophalen, zal per keer dertig euro moeten betalen.

De vrees voor het gat in de begroting was bij de die meerderheid groter dan de vrees van SP, GroenLinks, Partij van de Dieren en het CDA voor meer zwerfvuil in de stad of het gat in de portemonnee van minima.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.