Romeinenweek begint in Leiden

Tom Hazenberg. Foto Hielco Kuipers

Tom Hazenberg. Foto Hielco Kuipers

Annet van Aarsen

,,Het onzichtbare laten zien’’, zegt de Leidse archeoloog Tom Hazenberg, midden op het nu lege grasveld in het hart van het castellum in Park Matilo: ,,Dat is hier onwaarschijnlijk goed gelukt.’’ Het archeologisch park is zaterdag hét decor voor de aftrap van de Nationale Romeinenweek van 24 mei tot en met 1 juni met het Limesfestival. Dat feest begint in Leiden en dat is volgens Hazenberg niet voor niks. ,,Hier staat het enige castellum in Nederland, dat je kunt beleven.’’

Op die kale grasvlakte hebben zaterdag een stel Romeinse soldaten van Legio Augusta II hun tenten opgeslagen. De bezoekers kunnen er Romeinse spelletjes spelen, Romeinse wijn drinken en een Romeins hapje nuttigen of meelopen met een rondleiding. Historicus Jona Lendering verzorgt een limesfietstocht van Park Matilo naar Katwijk aan Zee langs Romeinse hoogtepunten en zo zijn er nog meer activiteiten.

De dagen erna trekt het ’circus’ langs de limes naar het oosten van het land: zondag in Zwammerdam, maandag in Bodegraven, later in de week onder andere in Woerden en de Leidse Rijn en op zaterdag en zondag de grote finale: het Romeinenfestival op het Korps Plateau in Nijmegen.

Na het succes van de Limesreis, twee jaar geleden, van Katwijk naar Nijmegen is er dit jaar voor het eerst een nationaal evenement: de Romeinenweek, bedoeld om een breed publiek maar ook het onderwijs op een toegankelijke manier in aanraking te laten komen met de Romeinse geschiedenis van Nederland. Eén van de aanjagers is de onlangs opgerichte Romeinse Limes Nederland.

Voorhoede

,,Leiden hoort bij de voorhoede als het gaat om de ontwikkeling van de limes’’, zegt Hazenberg. Hij neemt zijn buitenlandse gasten vaak mee naar Park Matilo. ,,Die zijn zonder uitzondering altijd erg onder de indruk.’’

Het park werd vorig jaar officieel geopend en alles ziet er nieuw uit. ,,Maar het is een historische plek: precies onder deze wallen van het castellum vind je de resten van het laatste Romeinse fort. Dit wordt één van de nieuwe plekken die over een paar jaar op de Werelderfgoedlijst staan. West-Nederland is wat dat betreft bijzonder: vanwege de hoge grondwaterstand zijn er heel veel organische resten in de grond achtergebleven’’, zegt Hazenberg, terwijl hij wijst naar het groene grasveld binnen de wallen. ,,Onder dit monument liggen de houten vloeren van de barakken. Goed beschermd hoor, er is een dikke laag grond overheen gegaan. Je kunt hier zonder probleem een voetbaltoernooi organiseren.’’

Het park is volgens hem inmiddels goed in gebruik genomen. Het is een verbinding geworden tussen de wijken Roomburg en Meerburg en er zijn altijd mensen: om te tuinieren in de stadstuintjes, voor de schooltuinen, om te picknicken, voor een potje voetbal of - gewoon - om even de benen te strekken.

,,De mensen verderop, in de binnenstad, kennen het park nog niet zo goed. Dat moet langzaam groeien’’, aldus Hazenberg. Zaterdag kunnen de bezoekers van 13 tot 16 uur twee nieuwe toevoegingen in het park ontdekken: de Romeinse kruidentuin en een educatieve route.

Zie ook: www.romeinenweek.nl en www.parkmatilo.nl

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.