Robbert Susan geeft Katwijk de broodnodige bravoure

Robbert Susan (rechts): ,,Ik denk: ik schiet ’m er gewoon in.’’ Foto Orange Pictures/Stefan Koops

Hielke Biemond
Veenendaal

De uitwedstrijd tegen GVVV was pas een halfuur oud toen Robbert Susan al aan Dick Schreuder meedeelde dat hij warm was, in een weinig subtiele poging een invalbeurt af te dwingen.

Dat de trainer van Katwijk zo vroeg in het seizoen geen risico wilde nemen met zijn belangrijkste speler, begreep Susan ook wel. Maar hij was hersteld van zijn liesblessure en zag dat zijn team op een nederlaag afstevende bij de terugkeer in de topklasse. Popelen is te zacht uitgedrukt. Hij zat zich te verbijten en werd naar eigen zeggen ’helemaal gek’.

Na een uur spelen was het dan eindelijk zo ver. De regisseur kwam binnen de lijnen, gaf het aanvalsspel meer structuur en dynamiek, maar kon op het zinderende kunstgrasveld in Veenendaal ook niets veranderen aan de 1-0 achterstand.

Tot aanvaller Donny van Oijen in de slotminuut tegen beter weten in een mislukte voorzet probeerde te controleren en op de achterlijn in zijn rug werd geduwd. Stafschop. Vaste penaltynemer Susan kwam aangewandeld in de wetenschap dat hij nooit mist. Ook nu niet (1-1). In zijn karakteristieke staccato-Leids: ,,Ik denk: ik schiet ’m er gewoon in.’’

Motor

Onmisbaar is de motor op het middenveld niet, benadrukte hij in alle bescheidenheid. Hij verwees naar de voorbereiding, toen er zonder hem ook werd gewonnen. De selectie is immers breder dan breed.

Als speler mag de nieuwe aanvoerder dan enigszins vervangbaar zijn, als persoonlijkheid zeker niet. In een team dat nogal eens verkrampt in grote wedstrijden, zo ook zaterdag, zorgt hij voor de broodnodige bravoure. In acht zinnen gaf Susan een minicollege sportpsychologie en topamateurvoetbal. ,,Ik denk dat de bal wat sneller rond moet. Vandaag duurde het allemaal wat lang. Spelers overslaan. De bal nog sneller laten gaan, vrij dúrven komen. Ja, iedereen moet gewoon zelfvertrouwen hebben. Een balletje in durven spelen. Dat is een beetje ons spelletje, maar dan moet iedereen meedoen. Zowel voorin als achterin.’’

Luxeproblemen

Dat Katwijk na twee jaar stilstand nog in weinig deed denken aan de landskampioen van 2013, had ook andere oorzaken. In een poging de luxeproblemen op te lossen, ontwrichtte Schreuder zijn elftal.

Om aankoop Bennie van Noord een plaats in het centrum van de verdediging te kunnen geven, moest voormalig aanvoerder Michiel van Dam als rechtsachter spelen. Hij werd voortdurend vrijgelaten door GVVV en wist zich in de opbouw geen raad. Schreuder verweet dat vooral zijn weinig aanspeelbare aanvallers. Toch verving hij Van Dam in de rust door vaste rechtsback Omar Hamdi, die om privéredenen een zware zomer heeft gehad. Met Hamdi en Susan binnen de lijnen werd de ploeg meer zichzelf. Susan: ,,Het was een beetje loom en slap.’’

Een hoofdklassetraditie werd bij de terugkeer op het hoogste niveau in ere gehouden: Katwijk kwam op achterstand. Het verschil met vorig seizoen: terugvallen op spits Marciano Mengerink ging nu niet. Hij schoot niet één keer op doel. Dat gold ook voor zijn teamgenoten.

Flarden

Als GVVV even aanzette, counterde het Katwijk aan flarden. Dat had al voor rust tot de 2-0 kunnen leiden, ware het niet dat spits Olivier Pilon voor open doel wild over schoot. Hij had niet door dat hij de bal nog rustig had kunnen aannemen.

Het aantal gevaarlijke uitbraken van de tegenstander daalde zienderogen. Spelers van de thuisploeg konden niet meer, hadden kramp. Conditioneel bleek Katwijk een stuk sterker. ,,We zijn heel fit’’, benadrukte Van Dam. ,,Tijdens het seizoen trainen we maar een uur en een kwartier’’, verklaarde Schreuder. ,,Dat is niet lang, maar we trainen altijd met de bal. Het is: pats, pats, pats. Er zit heel weinig rust in.’’

Van Dam: ,,Ploegen kunnen drie kwartier lang gas geven tegen ons, maar niet een hele wedstrijd. Dan komen wij altijd bovendrijven.’’

Katwijk: Koroglu, Bolck, Van Noord, Stam, Van Dam (46. Hamdi), De Lange, Aalders (58. Susan), Jongeneelen (73. Plat), Van Oijen, Mengerink, Sanchez Angulo.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.