Bart van der Weijden: ’De situatie bij UVS vreet aan me’

Leiden

Van paniek wil tweedeklasser UVS niets weten en dat zou in oktober ook rijkelijk vroeg zijn. De laatste weken haastten de blauwwitten zich telkens met de kreet naar de buitenwereld ‘dat het allemaal wel goedkomt’. Van dat laatste gaat Bart van der Weijden ook uit, maar de middenvelder noemt het treffen tegen SC Monster van komende zaterdag al wel cruciaal.

,,De stand liegt er niet om en met vijf puntjes doen we het simpelweg niet best. Van Honselersdijk wonnen we weliswaar, maar in die wedstrijd hadden we eigenlijk nergens recht op. Ik kan ook niet stellen dat de zeges van de clubs waartegen we speelden gestolen waren. Dus ik noem de situatie zeker zorgelijk.”

Twee jaar terug degradeerde Van der Weijden met GHC uit de eerste klasse in het seizoen van zijn uitstapje naar de andere kant van Leiden.

,,Toen bleven we ook maar roepen dat het goed zou komen, maar je moet het uiteindelijk wel op het veld laten zien. Ik ga de situaties niet vergelijken, maar ik kan me voorstellen dat de pers en onze supporters van mening zijn dat het plichtmatig oogt bij UVS. Toen ik vorig seizoen terugkwam, ben ik geschrokken. Veel randvoorwaarden waren niet op orde. Ondertussen is alles top geregeld en ontbreekt het de spelersgroep aan niets. Het wordt tijd dat we het op sportief vlak gaan terugbetalen.”

Genoeg kansen

Trainer Jeroen Hoefnagel had zijn start als nieuwe trainer ook anders voorgesteld, maar behield ook na de met 4-0 verloren bekerwedstrijd tegen Laakkwartier toch een goed gevoel over zijn ploeg. De bij een accountantskantoor in Voorburg werkzame Van der Weijden kan zich dat wel voorstellen. ,,Ja, want we creëerden eindelijk ook genoeg kansen en we deden eigenlijk niet onder voor deze eersteklasser. Het voetbal lijkt terug te komen. Blijft wel staan dat het een forse nederlaag werd en je moet nu eenmaal scoren om te kunnen winnen.”

De maker van twee goals tot nu toe vervolgt: ,,Wat er fout gaat, is eigenlijk eenvoudig te duiden. In de competitie komen we te moeizaam tot kansen en we geven goals wel erg makkelijk weg, zeker vanuit dode spelmomenten en vanuit de omschakeling. Op de training zijn we volop bezig om daar aan te werken, want het omslagpunt moet wel snel komen. We moeten allemaal beter kunnen en het wordt tijd dat iedereen zijn niveau gaat halen. Dat geldt ook voor mezelf. Ik breng het ook niet, terwijl ik een meerwaarde kan zijn. Ik ben daar heel veel mee bezig en trek het me in ernstige mate aan dat ik nog niet goed heb gespeeld.”

Aan de trainingsstof ligt het niet volgens Van der Weijden. ,,We trainen tactisch gericht en het gaat er scherper en harder aan toe dan vorig seizoen. Daar worden we ook fitter van. Vorig jaar was het meer lachen, gieren en brullen. Kennelijk werkte dat, maar dat kan nu ook. Alleen zullen we eerst moeten gaan winnen. Ik dagdroom van een klasse volgend seizoen met UVS, Valken’68, Docos, RCL, Lugdunum en Voorschoten’97. Dat zou zomaar een scenario kunnen zijn. Wanneer wij weg zouden vallen uit deze klasse hebben we een groot probleem bij UVS.”

Meer nieuws uit Sport