Rijnsburgse drugsdealer liet zich rondrijden

Jan Jaap Broekhuijsen
Den Haag/Katwijk

De Haagse politierechter heeft gisteren een 18-jarige Rijnsburger veroordeeld tot 120 uur werkstraf voor het dealen in harddrugs eind vorig jaar. Een 52-jarige Katwijker die hem rondreed, kreeg 180 uur werkstraf opgelegd. Hij had al een strafblad.

De politie had hen al een poosje in de smiezen. Op 18 november zaten ze in samen in de Renault van de Katwijker. Een agent in een burgerauto zag hoe een bij de politie bekende drugsgebruiker door het autoraam een pakketje kreeg aangereikt, nadat hij geld had gegeven aan het duo. Daarop besloot de politie de mannen in de auto te arresteren. Ze bleken drie gram heroïne en tien gram cocaïne bij zich te hebben. Beiden beschuldigden elkaar ervan de feitelijke dealer te zijn.

De Katwijker gaf op de zitting aan zelf ook verslaafd te zijn. De bolletjes die in zijn kleding werden gevonden, waren voor eigen gebruik, zei hij. De plastic zak met drugs die onder zijn bestuurdersstoel was gevonden, zou daar door de 18-jarige Rijnsburger zijn neergegooid toen deze de politieman zag. De 18-jarige zegt zich ’wel gerealiseerd te hebben dat er een drugstransactie plaatsvond’ maar zei dat hij zich daarvan had gedistantieerd door in de auto intensief op zijn telefoon te turen. Zijn telefoon bleek overigens vol te staan met drugsgerelateerde zoektermen. „Ik had daar een documentaire over gezien en ik wilde er meer over weten”, hield de Rijnsburger vol. Het mocht niet baten. De rechter zag in hem de feitelijke dealer.

De politierechter noemde de oudere verdachte ’een soort Übertje’. De rechter concludeerde dat Katwijker tegen betaling taxi speelde voor de jeugdige dealer uit Rijnsburg en achtte hem daardoor medeschuldig. De Rijnsburger kreeg toch minder straf, omdat hij nog geen strafblad had. De opgelegde straffen zijn in lijn met de eis van de officier van justitie.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.