Hoogwaardige kleding uit schapenwol uit de Rijn- en Veenstreek

rijn- en veenstreek

Zou het mogelijk zijn om van schapenwol uit de Rijn- en Veenstreek een kwalitatief hoogwaardige kledingstof of een plaid te maken? Productontwerpster en ondernemer Marita Bartelet uit Roermond gaat de uitdaging aan.

Schotse 'Harris tweed' is een wereldberoemde wollen stof voor herenpakken. Het wordt geproduceerd op het eiland Harris en is daarmee een streekproduct met wereldsucces. In de Rijn- en Veenstreek lopen weliswaar veel schapen rond, maar de wol is feitelijk afval, waar de schapenscheerders de boeren à raison van drie of vier euro per schaap van verlossen. De gedachte is algemeen, dat de wol van de schapen nergens voor geschikt is. De wol zou te dik en te stug zijn voor kledingstof. Het wordt daarom op een grote hoop gegooid en in geperste vorm naar China gestuurd. De Chinezen maken er kamerbrede vloerbedekking van.

Maar wat, als die algemene gedachte nu eens onjuist is? Laten de schapenhouders in de regio dan geen prachtige kans liggen om extra inkomsten te verwerven? Eerst moet natuurlijk worden vastgesteld of de wol voor het weven van kledingstof of een plaid geschikt is. De redactie Rijn- en Veenstreek van het Leidsch Dagblad vroeg drie schapenhouders in de regio om wol beschikbaar te stellen voor een experiment: Jan van der Werf en Peter Kooter uit Hazerswoude-Dorp en Saskia Joha uit Nieuwveen. Van der Werf leverde vier kilo (één vacht) witte en vier kilo zwarte wol, Kooter vier kilo witte wol. Joha, die zwartblesschapen houdt, had alleen zwarte wol. De andere boeren hebben schapen die 'voor tachtig procent Texelaar' zijn en die vooral worden gehouden voor het lamsvlees.

De redactie bracht de wol, ongeveer zestien kilo in totaal, gisteren naar ondernemer Marita Bartelet in Roermond. Bartelet studeerde in 1985 af als industrieel ontwerper aan de Design Academy in Eindhoven, werkte daarna onder meer in weverijen als productontwikkelaar en later als opleidingsadviseur voor textielproductiebedrijven. Sinds vijf jaar heeft zij, samen met haar man Chris Roemen, het bedrijf 'Ecotex', dat textielproducenten adviseert, zelf producten ontwikkelt en verkoopt via internet. Bartelet wilde op ons verzoek de wol op bruikbaarheid testen en, bij gebleken geschiktheid, er een kledingstof van produceren.

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.