1,5 miljoen voor opknapbeurt Slaaghwijk

Leidsche Buurten
Leiden

Slaaghwijk krijgt een flinke opknapbeurt. De gemeenteraad stemt in met de aangepaste plannen van SP-wethouder Roos van Gelderen (Zorg en Welzijn) om de wijk te verbeteren. Hiermee is ruim 1,5 miljoen euro gemoeid.

De verbouwing van het buurthuis en de Brede School, de herinrichting van het ‘Hart van Slaaghwijk’ en verbetering van de openbare ruimte moet de wijk leefbaarder, groener en aantrekkelijker maken. Het opknappen gaat hopelijk dit jaar nog gebeuren, uiterlijk in 2014. Wethouder Van Gelderen: ,,De essentie is dat we het ‘Hart van Slaaghwijk’, het plein met de gele boog, grondig aan gaan pakken. We vinden het als gemeente belangrijk om te investeren in Slaaghwijk, zodat de bewoners zien dat we ook zorg voor hun wijk hebben.’’

Het nieuwe Hart van Slaaghwijk van 2014 is nog niet helemaal ingevuld. In ieder geval worden het buurthuis en Brede School de Merenwijk verbouwd. Door de stuurgroep Slaaghwijk en het Leidse scholenbestuur PROOLeiden wordt al jaren gestreefd naar een gezamenlijke entree en het herschikken van ruimtes. Van Gelderen: ,,Deze verbouwing levert veel op voor mensen die er komen. Op een natuurlijke manier komen die straks met elkaar in aanraking. Ook bevordert het de samenwerking tussen de professionals die op de school en in het buurtcentrum werken.’’ Kosten: 704.450 euro.

Volgens wethouder Van Gelderen is Slaaghwijk een gebied waar lange tijd minder aandacht voor was. Een grote ergernis van bewoners noemt zij het vele zwerfafval. Om de openbare ruimte te verbeteren worden er meer afvalcontainers en fietsenrekken geplaatst op strategische plekken, worden vervallen erf-afscheidingen door woningcorporaties opgeknapt en zal het schoolplein van de basisschool, inclusief voetgangersoversteek, worden verbeterd. Kosten: 678.000 euro, waarvan 100.000 euro waarschijnlijk wordt betaald door woningcorporatie Portaal.

De resterende 154.033 euro gaat naar het potje ‘overige verbeteringen Slaaghwijk’. Dit geld wordt besteed aan sociale projecten en kleine maatregelen om de openbare ruimte op te knappen. ,,Alles bij elkaar is dit een groots project, dat een groot effect moet kunnen hebben’’, aldus Van Gelderen over de opknapbeurt waar ook Portaal en Libertas aan meebetalen. ,,Het is een optelsom van een aantal ingrepen die belangrijk zijn voor de mensen die in deze buurt wonen en werken.’’

Met deze make-over wil Van Gelderen het ‘onterecht negatieve’ imago van Slaaghwijk oppoetsen: ,,De wijk bevat een aantal nieuwe flats, er is veel groen en genoeg ruimte om te spelen voor kinderen. Tegelijkertijd heeft de buurt een minder goed imago, mensen hebben geen goed beeld van hoe het hier is.’’ Met een aantrekkelijk plan voor een nieuw plein, de verbouwing van het buurtcentrum en het opfrissen van de openbare ruimte wil de gemeente de bewoners van Slaaghwijk weer trots maken op hun eigen buurt.

(Vincent Frequin / Joost van Zoest)

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.