Leiden moet 1850 keer terugbetalen

© ANP / Lex van Lieshout

Loman Leefmans
Leiden

Leiden heeft de afgelopen vier jaar te veel geld geïnd bij Leidenaars die een spoedrijbewijs kochten. Het gaat om 9,70 euro per aanvraag. De gemeente gaat in alle 1850 gevallen terugbetalen.

Hoe het kan dat Leiden bijna een tientje teveel rekende, legt verantwoordelijk PvdA-wethouder Marleen Damen uit in een brief aan de gemeenteraad. ’Door onduidelijke communicatie van de Rijksdienst voor het wegverkeer, het ministerie, en de Nederlandse vereniging voor burgerzaken, is er ruimte geweest voor verschillende interpretaties van de tarieven.’

Wie met spoed een rijbewijs moet hebben, betaalt extra voor de snelle afhandeling. Maar Leiden rekenden daar te veel voor, door de onduidelijkheid die bestond in de periode van 2014 tot 2018. De gemeente heeft daardoor een totaalbedrag van 17.945 extra geïnd aan leges.

Leiden is niet de enige plaats die de fout in ging. Ambtenaren in Venray, Velsen, Heerhugowaard, Loppersum en Almelo maakten exact dezelfde misrekening. Volgend de vernieuwde website van de gemeente kost een rijbewijs in Leiden 39,45 euro. Binnen vijf werkdagen ligt het nieuwe exemplaar klaar. Wie er echter een met spoed wil hebben, moet daar het bedrag van 34,10 euro voor bijbetalen en niet 43,80.

’De getroffen burgers’, zoals Damen ze omschrijft, krijgen het verschil van 9,70 euro terug. Daarover worden volgende week alle 1850 stadsgenoten met een brief op de hoogte gesteld.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.