Teylingereind neemt afstand ’sjoemelprijs’

Roy Hazenoot
Sassenheim

„We zijn teleurgesteld en voelen ons beetgenomen”, zegt Esther Overweter, directeur van de justitiële jeugdinrichting Teylingereind. De jeugdgevangenis heeft zich teruggetrokken uit de prijzenregen ’Best Presterende Werkgever 2016’, omdat de organisator Nationale Business Succes Award (NBSA)sinds de uitzending van tv-programma Rambam onder vuur ligt.

De programmamakers ontdekten dat het prijzencircus doorgestoken kaart is. De ’winnaars’ betaalden elk 12.750 euro om in hun branchecategorie bovenaan de lijst te eindigen. Volgens de onderzoekers werd voor elk deelnemend bedrijf een aparte categorie in het leven geroepen, waardoor deelnemers die enkele duizenden euro’s op tafel legden, in principe altijd de beste werden in hun vakgebied.

Zo werd het mogelijk dat er vijfhonderd bedrijven en organisaties tot winnaar in hun branche werden uitgeroepen. In theorie heeft de NBSA hierdoor meer dan zes miljoen euro geïncasseerd.

Teylingereind wist dat bij winst moest worden betaald, maar niet dat ze door de bereidheid om te betalen automatisch winnaar werden. „Wij hebben het bedrag keurig betaald, maar we gaan proberen het terug te krijgen.”, licht Overweter toe.

De leiding van de jeugdinrichting was oorspronkelijke ’hartstikke blij’ met de winst. „We deden mee om te laten zien dat we bestaan. Als we al in het nieuws komen, gaat het vaak over negatieve incidenten. Nu kregen we aandacht waardoor we makkelijker personeel kunnen aantrekken. Het was een zakelijke investering.’’

Toen duidelijke werd dat de prijs doorgestoken kaart was, zocht Overweter contact met NBSA. „Dat is tot op heden niet gelukt. Er wordt niet gereageerd op telefoontjes.” Dat sterkt bij de directeur het gevoel dat Teylingereind is beetgenomen. „Als er iets misgaat, dan hoor je de betrokkenen te informeren.’’

NBSA heeft niet gereageerd op vragen van deze krant.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.