Politie waarschuwt opnieuw voor klusjesmannen in Leiden

Leander Mascini
Leiden

De afgelopen weken heeft de politie opnieuw meldingen gekregen over Engelssprekende klusjesmannen die in Leiden en omgeving onaangekondigd voor de deur staan en op een zeer opdringerige manier hun diensten aanbieden.

Vaak gaat het om dakreparaties, die volgens deze werklieden hoognodig moeten gebeuren. Ook het ophogen van de oprit, het reinigen van de gevel en andere klussen in en om het huis worden aangeboden. De politie adviseert om geen zaken met ze te doen. Want wie in zee gaat met deze werklui, komt vaak bedrogen uit.

Gaandeweg de werkzaamheden ontdekken de klusjesmannen steeds meer gebreken. Ook die moeten gerepareerd worden, zo dringen de mannen aan. En daar staat uiteraard een extra rekening tegenover. Bij het innen van die hoge bedragen, komen de klusjesmannen soms dreigend en intimiderend over. Honderden en soms zelfs duizenden euro’s verder blijkt dat er helemaal geen reparaties nodig waren en zijn er nauwelijks of geen werkzaamheden uitgevoerd. Tegen die tijd zijn de klusjesmannen met de noorderzon vertrokken.

Kosten lopen op tot 15.000 euro

Een 74-jarige man uit Leiderdorp werd op vrijdag 27 februari slachtoffer van de zogenaamde klusjesmannen. De mannen konden het dak van het slachtoffer isoleren. Dit zou een hoop stookkosten schelen. Uiteindelijk liepen de kosten volgens de klusjesmannen zo hoog op dat het slachtoffer 15.000 euro moest betalen. Oplettende bankmedewerkers alarmeerden de politie toen het slachtoffer het geld aan de klusjesmannen wilde overmaken.

Een van de verdachten, een 22-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats kon in de buurt van de bank worden aangehouden. Samen met het slachtoffer ging de politie naar de woning waar op dat moment nog twee klusjesmannen aan het werk waren. Zij werden direct aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Het gaat om twee verdachten van 30 en 28 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats. Ook nam de politie twee voertuigen van de verdachten in beslag. In dit onderzoek werden een dag later, op zaterdag 28 februari, in Lisse nog drie verdachten aangehouden. Het gaat om drie Ierse handlangers van de eerder aangehouden verdachten. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.