Noordwijkerhout heeft haast met boete appartementen Gravendam

Jan van Ommen
Den Haag

Burgemeester en wethouders van Noordwijkerhout willen niet met een dwangsom tegen het bewonen van een bedrijfswoning op Gravendam wachten, totdat de gemeenteraad in mei over een algemene aanpak van het bedrijventerrein beslist.

,,Waarom heeft de gemeente Noordwijkerhout toch zo’n haast met het opleggen van een dwangsom tegen de bewoning van vier appartementen”, vroeg staatsraad Lubberdink tijdens een spoedzaak bij de Raad van State.

,,Omdat we al drie jaar bezig zijn de illegale bewoning aan de Gieterij aan te pakken en we niet nog eens een half jaar op een einduitspraak van de Raad van State willen wachten”, antwoordde de gemeentewoordvoerster.

Daarmee was de toon van de spoedprocedure wel gezet. Lando Beugelsdijk, die boven zijn motorenbedrijf vier appartementen verhuurt, vindt dat Noordwijkerhout met twee maten meet als het om huisvesting van arbeidsmigranten en verhuur van bedrijfswoningen gaat. B en W legden Beugelsdijk een dwangsom van 2000 euro per week op als hij niet meteen stopt met de verhuur van zijn vier appartementen aan arbeidsmigranten.

Dwangsommeter

De dwangsommeter tikt al sinds begin februari en Beugelsdijk en zijn partner Zanten hopen dat staatsraad Lubberdink die stil zet totdat de Raad van State later dit jaar met een definitief eindoordeel over de dwangsom komt. Beugelsdijk en Zanten vinden het onbegrijpelijk dat de gemeente hen eruit heeft gepikt en aan de schandpaal heeft genageld.

,,Op Gravendam alleen al zijn tien woningen die op vergelijkbare wijze worden verhuurd. Wij mogen niets terwijl de gemeente wel even een tijdelijke vergunning geeft voor ruim zeventig wooncontainers voor arbeidsmigranten naast een afvalbedrijf op het voormalige waterzuiveringsterrein”, aldus Beugelsdijk.

In strijd

Volgens de gemeentewoordvoerster wisten Beugelsdijk en Zanten al in 2013 dat het opdelen van de bedrijfswoning bij het motorbedrijf in vier appartementen in strijd is met het bedrijfsbestemmingsplan.

Overigens erkende de woordvoerster dat B en W intussen ook hard optreden tegen een ’illegale’ bewoning van een kantoor aan de Smederij. Beugelsdijk zei dat hij door de gemeente gedwongen wordt vergelijkbare gevallen aan te kaarten. Maar dat maakt hem er op Gravendam niet populairder op.

Beugelsdijk speelde de bal naar de gemeente terug en zei dat eerst de gemeenteraad maar eens duidelijk moet maken of ze dit soort situaties al dan niet tijdelijk wil toestaan. Er is immers een nijpend tekort aan huisvesting voor arbeidsmigranten in de Bollenstreek. Uitspraak volgt binnen enkele weken.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.