Onwennig ARC laat Docos in leven voor return

Robert Toret
Leiden

Het is de vraag of hij in de Europa Leaguefinale tegen Ajax ook doet, maar in grote wedstrijden is José Mourinho er doorgaans niet vies van om zijn ploeg ’de bus’ voor het eigen doel te laten ’parkeren’.

Een ultradefensieve speelwijze, die er in eerste instantie op gericht is de tegenstander het scoren te beletten. Een tactiek die ook Docos dit seizoen graag hanteert. Attractief is het niet, effectief daarentegen wel. Als debutant in 2C legde het elftal van Nico van der Salm meteen beslag op een periodetitel en dus mag het in de nacompetitie spelen om promotie naar de eerste klasse.

Dat ze daarin het ’grote’ ARC treffen, komt de Leidenaars niet slecht uit. De underdogpositie voelt als een warme jas. En dus werd in de voorbeschouwing op de website van Docos een beeld geschetst, als ware het een strijd tussen David en Goliath. Om het veronderstelde krachtsverschil nog eens te benadrukken, blikte men terug op de positie die beide clubs nog maar vijf jaar geleden innamen, toen Docos een bescheiden vierdeklasser was en de huidige nummer elf van 1B zich in de topklasse mat met de beste amateurclubs van het land.

De verhoudingen zijn veranderd, zo bleek zaterdagmiddag. Waar Docos gestaag de weg omhoog vond, raakte ARC juist steeds verder in verval. ,,Promotie moet het doel zijn’’, sprak Derk Prins in de voorbereiding op dit seizoen de hoop uit het tij te kunnen keren. Geconfronteerd met die woorden vroeg de ARC-captain, die doorbrak in de glorietijd, zich af waar het mis is gegaan. ,,Wij, spelers, moeten vooral kritisch naar onszelf kijken. Hebben we er alles aan gedaan? Nóg een degradatie zou voor ARC een regelrechte ramp zijn. Maar we hebben onszelf in deze positie gebracht en moeten onze verantwoordelijkheid nemen ook.’’

Daar koopt Frank Bloemheuvel niets voor. De trainer werd half april afgerekend op de magere resultaten en zag als toeschouwer hoe zijn oude ploeg op het kleine, stroeve kunstgrasveld - een bewuste keuze van Van der Salm, die het grotere hoofd(gras)veld al het hele seizoen mijdt - moeite had een bres te slaan in de hechte Leidse afweer. ,,Niet gek’’, vond opvolger Remco Tuinenburg. ,,We waren dit seizoen zelf vaak de mindere, maar moesten nu ineens het spel maken. Dat kunnen we best, maar is op dit moment nog iets teveel gevraagd.’’

De amusementswaarde van de eerste helft zat ’m dan ook vooral in de coaching vanaf de zijlijn. Op de ene bank een trainer die zijn spelers aanspoorde het tempo op te voeren, op de andere een coach die zijn manschappen continu wees op hun defensieve taken en ze meteen corrigeerde als ze in hun enthousiasme een stapje te ver vooruit deden.

Het spelbeeld veranderde toen de uitblinkende Docos-doelman Mitchel van Abswoude pal na rust toch moest capituleren op een inzet van invaller Maarten Reijneveld. Reden voor de thuisploeg om uit de schulp te kruipen.

Plots bleek ARC toch ook geen wereldploeg en sprak Docos een aardig woordje mee. De beste kansen bleven weliswaar voor de bezoekers, maar Mitchel Klein had er in de slotfase toch zomaar 1-1 van kunnen maken. In plaats daarvan verdubbelde Reijneveld in blessuretijd de marge, waarna Danny Maaskant vanaf de aftrap toch nog voorkwam dat de return van dinsdagavond een formaliteit is.

Het tweede bedrijf rechtvaardigde de vraag of Docos misschien niet teveel ontzag had getoond voor de gewezen amateurgrootmacht. Aanvoerder Maaskant wilde er niet aan. ,,Het is gewoon een erg goede ploeg en in de return zullen we daarom ook weer behoudend beginnen. En ook van daaruit gaan we ongetwijfeld weer onze momentjes krijgen.’’

Docos: Van Abswoude; Overvliet (79. Bisschop), Van Meegen, Maaskant, Van Voorthuizen; Jouby, Zweistra (28. Elkerbout), Ravensbergen; Klein, Gonlag, Slingerland (74. Van Gent).

ARC: De Vogel; Van Maarseveen, Prins, Knoester (73. Lamberts), Arnoldus; Huiskamp, Kleyn, Timmermans; Lahouh (61. Samson), Windhorst (46. Reijneveld), Den Horder.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.