Scherm met kijkgaatjes rond Garenmarkt

Het scherm rond het plein bij de Garenmarkt.

Het scherm rond het plein bij de Garenmarkt.© Foto Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

Het bouwterrein aan de Leidse Garenmarkt is deels met blauwe schuttingen afgeschermd. Die belemmeren het zicht op het graven van een diepe parkeergarage voor een deel. Er zijn kijkvensters met plexiglas gemaakt waardoor nieuwsgierige voorbijgangers de werkzaamheden in de gaten kunnen houden.

De vensters lichten ’s nachts in verschillende De Stijl-kleuren op. Ook de namen van winkels en ondernemingen in de buurt, komen op de schermen te staan. Op andere plekken is de omheining ’bekleed’ met klimop. Zodat omwonenden op een groene wand uitkijken, verklaart de gemeente desgevraagd.

Het ontwerp is van het PS Theater, in samenwerking met kunstenares Ankie Stoutjesdijk. Zij waren eerder ook betrokken bij de lange doeken rond het bouwterrein van de Lammermarktgarage.

De bouw van de tweede, grote, Leidse parkeergarage is in juli begonnen en beleeft volgende maand nog een officiële start. In 2020 is het geheel gereed en biedt het plaats aan 425 auto's, verdeeld over vijf lagen. Over de vraag wat er daarna met het plein bij de Garenmarkt moet gebeuren buigt de lokale politiek zich komend najaar over. Een groep buurtbewoners heeft al parkachtige plannen gemaakt.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.